Annons

Fästingbussen kommer till Ystad: ”TBE sprider sig”

TBE sprider sig. Risken för Ystadbor att bli smittade ökar och därför kommer fästingbussen för första gången till stan på tisdagseftermiddagen.
Rådet är att alla som tänker vistas i naturen bör vaccinera sig.
Ystad • Publicerad 6 maj 2019 • Uppdaterad 12 maj 2019
De senaste årens fall av TBE.
De senaste årens fall av TBE.Foto: Skärmdump från 1177

Mellan klockan 15 och 19 på tisdagen håller fästingbussen utanför Coop på Missunnavägen i Ystad.

– Då kan man bara titta in och få sin spruta, säger Charlotta Zacharias, läkare hos företaget Vaccin Direkt som kommer med fästingbussen.

Annons

Fästingbussen har i många år vaccinerat tusentals människor i Stockholm och Östergötland. Nu är det premiär i Skåne.

– TBE sprider sig och i Skåne har smittan ett starkt fäste i sydost. Därför vill vi göra det lätt för människor i sydöstra Skåne att vaccinera sig. TBE är ingenting man vill ha, säger Charlotta Zacharias.

Hon berättar att många av dem som smittas av TBE aldrig får några symptom, men att en tredjedel av de som fått smittan riskerar att bli väldigt sjuka och få men resten av livet.

Behöver en person som bor i stan verkligen vaccinera sig?

– Bor man mitt i stan och har noll naturintresse kan man hoppa över vaccinationen. Men är man golfare, plockar svamp eller ibland vandrar i naturen så bör man ta det säkra före det osäkra.

TBE-vaccin består av tre sprutor som ska ges med några veckors mellanrum. Därför återvänder fästingbussen tre gånger.

– När man väl fått sitt grundskydd krävs nya sprutor efter tre år.

I bussen kan man även få andra typer av vacciner. Bland annat hepatit-vaccin och en påfyllning av det grundskydd mot difteri, kikhosta, stelkramp och polio som de flesta fått under skolåren. För ett fullgott skydd mot dessa sjukdomar behövs påfyllning vart 20:e år.

Den 15 maj kommer bussen till Simrishamn.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons