Annons
Kultur

Först August, nu Debutantpriset

Nya akademiledamoten Anne Swärd fick äran att sprätta kuvertet och meddela omvärlden att Marit Kapla får Borås Tidnings Debutantpris på 150000 kronor. Succén fortsätter alltså för Kaplas ”Osebol”.
Litteraturpris • Publicerad 6 mars 2020
Marit Kapla, årets vinnare av Borås Tidnings Debutanpris, tackar BT:s kulturchef Lena Kvist med en kram. I bakgrunden ses författaren Anne Swärd, som var årets galagäst på scen.
Marit Kapla, årets vinnare av Borås Tidnings Debutanpris, tackar BT:s kulturchef Lena Kvist med en kram. I bakgrunden ses författaren Anne Swärd, som var årets galagäst på scen.Foto: Jan Pettersson

Den tidigare journalisten Marit Kapla ägnar sitt första litterära verk åt sin värmländska hembygd Osebol. Hennes 800-sidiga debutverk är både poesi och journalistik, då texten består av intervjuer med 43 personer, alla bosatta i byn Osebol.

Samtliga fem nominerade till BT:s Debutantpris var på plats under torsdagen och blev intervjuade och läste på scen. Här ses Marit Kapla läsa en liten bit ur sin bok ”Osebol”.
Samtliga fem nominerade till BT:s Debutantpris var på plats under torsdagen och blev intervjuade och läste på scen. Här ses Marit Kapla läsa en liten bit ur sin bok ”Osebol”.Foto: Jan Pettersson
Borås Tidnings Debutantpris delades ut under en gala i torsdags kväll, den 5 mars, på Borås Stadsteater. Närmast fullsatt i salongen.
Borås Tidnings Debutantpris delades ut under en gala i torsdags kväll, den 5 mars, på Borås Stadsteater. Närmast fullsatt i salongen.Foto: Jan Pettersson

När hon under torsdagskvällen tar emot Borås Tidnings Debutantpris på Borås stadsteaters stora scen lyfter hon också fram alla dessa Osebolbor i sitt tacktal. I samma tal lyfter hon också fram bibliotekens och skolornas viktiga roll – inte minst i hennes eget liv – och önskar att båda ges ökade resurser. Det behövs, menar Kapla.

Annons

Årets Debutantpris var det 20:e – priset delades ut första gången 2001, då det bästa debutantverket från år 2000 prisades. 20 år senare är det första gången som samtliga fem nominerade verk är diktsamlingar. Och det är andra gången som en debutbok belönas med både Augustpriset och Debutantpriset. Förra – oh första – gången var 2012. Minns ni? Visst. Bannerhed, Tomas med småländska ”Korparna”.

Kvällens gäst på scen var nya akademiledamoten, bosatt utanför Ystad, Anne Swärd. Om en knapp månad kommer hennes nya roman, ”Jackie”, men samtalet på scen började istället med hennes Augustnominerade debut ”Polarsommar”. Nominerad till BT:s Debutantpris blev den dock inte.

Och när hon på scen får kuvertet med årets vinnare i sin hand tvekar hon inte.

– Jag vet hur plågsamt det är att vänta på ett sådant här besked, så vi gör det snabbt, sa hon och läste utan tvekan upp att priset går till Marit Kapla för boken ”Osebol”.

Juryns motivering lyder: ”För ett rytmiskt avlyssnande där individer bildar ett värmländskt körverk, som visar att vi hör samman."

Prissumman är i år höjd med 50 procent, till 150000 kronor. Övriga nominerade var Bella Batistini för "Mata duvorna", Kalle Hedström Gustafsson för "Mormorsordning, hägringsöar", Judith Kiros för "O" och Lina Rydén Reynolds för ”Läs mina läppar”.

Fakta

Borås Tidnings Debutantpris

Priset delas årligen ut sedan 2001. Prissumman är från och med i år 150000 kronor.

De tio senaste årens pristagare:

2019: Wera von Essen, "En debutants dagbok"

2018: Agnes Lidbeck, "Finna sig"

2017: Thom Lundberg, "För vad sorg och smärta"

2016: Stina Stoor, "Bli som folk"

2015: Maxim Grigoriev, "Städer"

2014: Anna Fock, "Absolut noll"

2013: Susanna Lundin, "Hindenburg"

2012: Tomas Bannerhed, "Korparna"

2011: Helena Österlund, "Ordet och Färgerna"

2010: Johan Kling, "Människor helt utan betydelse"

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons