Annons

Fritids är dit barnen väljer att gå

Fritidspedagogen Annika Freundlich Hansson fick en idé som kan sammanfattas ungefär så här: ”Låt oss ge oss ut på äventyr varje dag för att visa barnen på fritids vad Ystad har att erbjuda”. Så blev det också.
Ystad • Publicerad 15 november 2018
Fritidspedagog Annika Freundlich Hansson pratar med Fabian Lelky i kapprummet innan Backaskolans mobila fritids ger sig av. Dagens mål är Ungdomens hus. Ibrahim Alabdullah tittar in i kameran.
Fritidspedagog Annika Freundlich Hansson pratar med Fabian Lelky i kapprummet innan Backaskolans mobila fritids ger sig av. Dagens mål är Ungdomens hus. Ibrahim Alabdullah tittar in i kameran.Foto: Mark Hanlon

Backaskolan i Ystad har ett mobilt fritidshem.

Det innebär att barnen som går på fritids, ”inom rimliga gränser”, får bestämma vad gruppen ska syssla med varje dag.

Annons

Det innebär också att eleverna, tillsammans med fritidspedagogerna Annika Freundlich Hansson och Ninna Håcansson, lämnar skolan i princip varje dag.

– Det här var en idé som jag fick förra året, utifrån att vi enligt läroplanen ska fånga elevernas intresse för andra aktiviteter. Så nu är vi är ute på äventyr nästan varje dag och eleverna är med och planerar på fredagar om hur nästa vecka ska bli, säger Annika Freundlich Hansson.

Den enda investering som krävts för den nya satsningen är en ny telefon till fritidspedagogerna, så att de kan hålla kontakten med föräldrarna.

Planeringen för veckan.
Planeringen för veckan.Foto: Mark Hanlon
Fritidspedagog Annika Freundlich Hansson i täten och Fabian Lelky, Leo Winnerström, Albin Andersson, Alex Nguyen, Viggo Åberg med flera på väg mot Ungdomens hus. ”Vi brukar snitta sju kilometers promenad under våra utflykter. Jag går snabbt och jag märker att eleverna har ökat takten på sina steg från det att vi började i augusti fram tills nu”, säger Annika.
Fritidspedagog Annika Freundlich Hansson i täten och Fabian Lelky, Leo Winnerström, Albin Andersson, Alex Nguyen, Viggo Åberg med flera på väg mot Ungdomens hus. ”Vi brukar snitta sju kilometers promenad under våra utflykter. Jag går snabbt och jag märker att eleverna har ökat takten på sina steg från det att vi började i augusti fram tills nu”, säger Annika.Foto: Mark Hanlon

– Vi ser ju att utbudet av aktiviteter som barnen kan ta del av i kommunen är stort, och i ett skolhus där vi har många små barn som upptar de flesta utrymmena så är det kanske inte tillräckligt motiverande för större eleverna att gå på fritids, säger Ingela Dahlqvist, rektor på Backaskolan.

Det mobila fritidshemmet startade i augusti.

Sedan dess har eleverna bland annat besökt Komtek i hamnen som erbjuder kurser i teknik till låg- och mellanstadiet, de har fått lästips på stadsbiblioteket, de har lekt utelekar och fått laga sitt eget mellanmål vid scoutstugan.

– Det är barnen som skapar veckan. Varje fredag är vi hemma på skolan, då vi har fritidsråd och bestämmer var vi är nästa vecka. Vi promenerar alltid dit vi ska vara, så det blir alltid motion och friskluft.

– Visst, det var lite gruff i början: ”Va! Ska vi gå nu igen?”. Men nu är alla inspelade på att så här är det och eftersom de själva har varit med och bestämt vart vi ska gå så är det sällan gnäll, säger Annika Freundlich Hansson.

Att barnen lär sig trafikvett, att röra sig säkert i trafiken, är också en av fördelarna med att ha mobilt fritids.

– Ett sådant här upplägg ställer förstås höga krav på struktur, ordning och reda. Det krävs alltså att man har duktiga pedagoger som barnen också har fullt förtroende för, säger Ingela Dahlqvist.

Rektor Ingela Dahlqvist.
Rektor Ingela Dahlqvist.Foto: Mark Hanlon
”Det är kul på skolan men det är roligare här. ”Fabian Lelky och Mohamad Albatran äter mellanmål på Ungdomens hus.
”Det är kul på skolan men det är roligare här. ”Fabian Lelky och Mohamad Albatran äter mellanmål på Ungdomens hus.Foto: Mark Hanlon
Annons

27 elever i årskurs 4-6 är inskrivna på Backaskolans fritids. I vanliga fall brukar i alla fall 18-19 elever närvara.

Just den här dagen styr fritidsgruppen stegen mot Ungdomens hus. Här hägrar bland annat biljard, pingis, kolla på film och spela tv-spel.

– Jag gillar vårt fritids nu eftersom jag gillar att vara ute i friska luften. Och det är riktigt kul att få lov att gå till Ungdomens hus, säger Fabian Lelky som går i femman.

Kompisen Mohamad Albatran håller med:

– Det är roligt att vara med kompisarna och få gå i väg till nya ställen.

Viggo Åberg och Casper Andersson vid biljardbordet. På Ungdomens hus träffas elever från olika skolor i kommunen
Viggo Åberg och Casper Andersson vid biljardbordet. På Ungdomens hus träffas elever från olika skolor i kommunenFoto: Mark Hanlon
Mohamad Albatran och Ibrahim Alabdullah spelar Fifa 19. ”Är det väder gillar jag basket, annars Fifa”, säger Ibrahim.
Mohamad Albatran och Ibrahim Alabdullah spelar Fifa 19. ”Är det väder gillar jag basket, annars Fifa”, säger Ibrahim.Foto: Mark Hanlon

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons