Annons
Kultur

Ulf Mårtensson: Helgkrönika: Stadsbad utan väntetid

Sommar och bad. Här ett litet förslag på ett havsbad, att byggas i Ystads hamn eller annorstädes.
Ulf MårtenssonSkicka e-post
Helgkrönika • Publicerad 15 juni 2019
Ulf Mårtensson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bass Nilsson

Jag hade förmånen att nyligen besöka Helsingfors. Inne i hamnen, inte lång från platsen där båtarna från Sverige lägger till, har det vid kajen skapats ett havsbad som i försommarvärmen myllrade av badande, solande och njutande Helsingforsbor.

Jag tänkte då på de aldrig förverkligade planerna på ett kallbadhus i Ystad. Jag tänkte att här finns en idé att inspireras av. För ett kallbadhus känns väldigt, väldigt avlägset i vår stad. Det tycks ha gått troll i frågan. Kanske är det dags att tänka om. Tänka nytt.

Annons

I Helsingfors har ett havsbadet skapats på en flytbrygga. Låt vara större än flytbryggorna i småbåtshamnen i Ystad, men förankrade på samma, enkla vis, med stolpar i hamnbassängens botten. Sedan har man sänkt ner två pooler med sötvatten i bryggan - eller kanske den mer liknar en stationär flotte- samt en bassäng som har direktkontakt med havet.

I anslutning till den flytande badbryggan har man byggt sauna, bar, omklädningsrum, kaféer och restaurang. De här faciliteterna är byggda på land, med en solterrass med utsikt över badet och hamnen.

Tänk tanken att en liknande badflotte förankras i hamnen i Ystad. Tänk en sådan fantastisk samlingsplats, en sådan rikedom att i närheten av stadskärnan kunna bada i havet eller i utomhusbassänger, umgås, sola och fika.

Så länge som Bornholmskatamaranen och färjorna trafikerar den inre hamnen, passar det dåligt med ett havsbad här. I väntan på att båtarna flyttas ut till den yttre hamnen kan badet förankras precis väster om Lantmännens silobyggnader, alltså utanför den nuvarande småbåtshamnen.

Det är här som det enligt planerna ska byggas en ny marina och anläggas en ny, skyddande vågbrytare. När sedan båtarna är borta från den inre hamnen, är det bara att bogsera badet till ett än bättre läge vid Bornholmsterminalen.

Dit har jag tidigare föreslagit att biblioteket i Ystad ska flytta. Bad och Böcker. En underbar kombo. Och så sauna.

Ibland ifrågasätts tjänstemäns och politikers studieresor. Men kära planerare och beslutsfattare, ta en tur till Helsingfors. Det är en väl motiverad resa. Efter ett besök är det svårt att inte se möjligheterna.

I mindre skala kan idén genomföras i betydligt mindre hamnar än Ystads. Sådana har vi ju gott om i vår landsände.

En stor fördel är att ett bad enligt Helsingforsmodellen kan anläggas enkelt och oberoende av allt annat. Då slipper vi badsugna i Ystad att vänta en hel generation. Vi kan kanske havsbada i stan redan nästa sommar.

Finansiering? Låt Ystadborna köpa bryggplankor precis som till bryggan utanför Marinan. Andra sponsorer lär det inte vara svårt att få. Vem vill inte kunna hälsa välkommen till Ystads nya havsbad? Dessutom är ett havsbad planerat, ju tidigare det blir färdigt, desto mer valuta får vi för pengarna.

Annons
Annons
Annons
Annons