Annons

Höjda taxor på körsång vållar politisk debatt

Det blir dyrare att hyra hallar och att delta i Kulturskolans aktiviteter när kommunen höjer taxorna på fritids- och kulturområdet. Men politikerna är inte helt överens.
Ystad • Publicerad 20 maj 2019
Det ska bli dyrare och sjunga och spela med Kulturskolan. Hur stor höjningen blir är politikerna inte helt överens om.
Det ska bli dyrare och sjunga och spela med Kulturskolan. Hur stor höjningen blir är politikerna inte helt överens om.Foto: Mark Hanlon

Taxorna för att hyra gympasalar, idrottshallar, idrottsplatser och planer har inte sett över på tio år. Lika länge sedan är det man reglerade taxorna i Kulturskolan. Nu har barn- och utbildningsnämnden, bun tagit fram ett förslag till nya taxor. Förslaget innebär att taxorna höjs från årsskiftet och att de kommer att indexregleras och alltså höjas årligen.

I bun var politikerna överens om de nya taxorna. Men när förslaget hamnade i kommunstyrelsens arbetsutskott hade S+C-oppositionen funderat lite och ville justera förslaget rörande körsång och orkesterspel i Kulturskolan.

Annons

I förslaget höjs terminspriset med 50 kronor på de flesta aktiviteterna, utom körsång och orkester, där man föreslår en höjning från 225 kronor till 400 kronor.

– Vi tycker det är en väl kraftig höjning och menar att även den taxan bara bör höjas med 50 kronor, säger oppositionsrådet Cecilia Magnusson- Svärd (S).

– Vi vet att hälsoeffekterna av körsång är stora och vi vill att det ska vara tillgängligt för alla, fortsätter hon.

Frågan fick avgöras med votering. I den röstade M och L för dem större höjningen och S och C för den mindre. Eftersom SD avstod från att delta i beslutet blev ordförande Kristina Bendz (M) röst avgörande.

De nya taxorna ska även antas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons