Annons
Kultur

Ingen julblues för CajsaStina Åkerström

I somras uppträdde hon på ett släp i Brantevik. Nu ger sig CajsaStina Åkerström för första gången ut på en kyrkoturné med julkonserter bland annat i Marsvinsholm och Tryde 7 och 8 december.
Konsert • Publicerad 15 november 2018
CajsaStina Åkerström uppträder i Marsvinsholm och Tryde.
CajsaStina Åkerström uppträder i Marsvinsholm och Tryde.

Det är tvära kast.

– Det är charmen och så lärorikt. Jag har uppträtt i så olika sammanhang. Man stagnerar aldrig, säger CajsaStina Åkerström på telefon från gården där hon bor söder om Kalmar.

Annons

Det är också första gången som hon ger sig ut på julturné. Hon berättar att hon har haft ett kluvet förhållande till julen förut.

– Julen har varit bland den värsta tiden på året, då saknaden varit stark efter lyckan med barn och familj, som inte blev min lott, säger hon.

Den känslan sjunger hon om i låten ”Blå jul” på senaste plattan ”Vreden och stormen” som kom 2015.

Med på turnén har hon nya låten ”En jul i gemenskap” som förmedlar en ljusare syn på högtiden. Låten släpps i början av december.

– Nu har jag gjort en låt om det underbara, att få samlas i gemenskap och värme.

Speglar låten en förändring i din egen erfarenhet av julen?

– Ja, det råkar sammanfalla. Jag har hittat ett tryggare sätt att fira jul med goda människor. Jag känner mer delaktighet i dag.

Premiär för julturnén är det i Visby domkyrka 21 november och final 21 december i Umeå. Vid varje konsert uppträder CajsaStina Åkerström med sångare från lokala körer. I Marsvinsholms kyrka backas hon av Gospels Voices och i Tryde är det Himlaro-Skospel som körar.

CajsaStina Åkerström tycker om upplägget, att samlas kring kärleken till musiken.

– Vi repar var och en för sig. Sedan träffas vi ett par timmar före konserten och finslipar, säger hon.

Annons

Vad tycker du om julmusik? Gillar du den?

– Det gör jag. Det finns väldigt mycket vackert. Musiken under konserten spänner från nutid till 1400-tal. ”Det är en ros utsprungen” har anor från 1400-talet. Den är otroligt vacker.

Konserten består till största delen av julmusik, men CajsaStina Åkerström lovar att även sjunga sin egen musik.

CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk.
CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk.

I somras uppträdde hon med Jack Vreeswijk i Brantevik med musik först och främst av de bådas fäder, Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. I vår fortsätter de båda trubadurbarnen att turnera tillsammans, men nu i Norge.

Kommer du tillbaka till Skåne någonting?

–Mer än gärna. Jag älskar Skåne. Om inte annat så kommer jag se till så att jag kommer tillbaka, säger CajsaStina Åkerström som minns den varma stämningen på konserten i somras.

– Det var mycket kärlek.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons