Annons

Klimatsmart investering ger både värme och kyla på äldreboende

Sol, vind och vatten gör att Solbackens äldreboende numera kan producera egen el, värme och kyla. Andra boenden står på tur.
Stora Herrestad • Publicerad 16 november 2018
Jerker Håkansson och Olof Hübner från kommunens fastighetsavdelning, samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Malmberg och Andreas Wallin från entreprenören GK.
Jerker Håkansson och Olof Hübner från kommunens fastighetsavdelning, samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Malmberg och Andreas Wallin från entreprenören GK.Foto: Sprisse Nilsson

Med kallt grundvatten, ett eget vindkraftverk, solpaneler och solceller har innemiljön för både boende och personal förbättrats på Solbackens äldreboende. Under sommarens värmebölja kunde temperaturen inomhus hållas nere tack vare investeringarna i kyla och solceller.

– Det var en extrem sommar, men ingen har klagat på att vi hade det för varmt. Vi hade en behaglig temperatur. Det är viktigt eftersom många äldre far väldigt illa av värme, säger Ingela Ekelund, verksamhetschef på Solbacken.

Jerker Nilsson kontrollerar effekten i en av värmepumparna som är installerade i källaren. I bakgrunden syns Ingela Ekelund, verksamhetschef på Solbacken.
Jerker Nilsson kontrollerar effekten i en av värmepumparna som är installerade i källaren. I bakgrunden syns Ingela Ekelund, verksamhetschef på Solbacken.Foto: Sprisse Nilsson
Annons

På äldreboendet i Stora Herrestad finns 27 boende på två avdelningar. En avdelning är för äldre med demens.

Ystads kommun har sedan 2010 arbetat målmedvetet med Solbackens energisystem. Då började man borra den brunn som utgör grunden i kyl- och värmesystemet. På sommaren används det kalla grundvattnet till att kyla luften på boendet. Energin som behövs för att pumpa upp vattnet tas från de egna solcellerna. Kylan distribueras dels via det allmänna ventilationssystemet, dels till ett antal luftkylare som står utplacerade i gemensamma utrymmen. På vintern kan vattnet används i en värmepump för att producera värme.

– Solbacken är nästan helt självförsörjande, säger Andreas Wallin från firman GK Sverige AB som har stått för de tekniska installationerna.

Från de 220 panelerna kan man få ut en toppeffekt på 34kW och en beräknad årlig produktion på 39 000 kWh. Solbackens cirkulationspumpar för att hålla det egna systemet igång behöver 6 kW.
Från de 220 panelerna kan man få ut en toppeffekt på 34kW och en beräknad årlig produktion på 39 000 kWh. Solbackens cirkulationspumpar för att hålla det egna systemet igång behöver 6 kW.Foto: Sprisse Nilsson

Sammanlagt har kommunen investerat cirka tre miljoner kronor i Solbackens klimat- och energianläggningar. Totalt har man avsatt 75 miljoner kronor fram till 2021 för att se över energiåtgången i kommunens samtliga fastigheter.

– Det är bara fördelar med den här investeringen. Vi gör energibesparingar, vi klarar våra klimatmål och vi skapar en bättre miljö för personal och boende, säger Stefan Malmberg (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsens miljöutskott.

Den ordinarie driften är numera helt fossilfri på Solbacken. Verksamheten har kvar ett oljedrivet elkraftverk och en oljepanna för värme i reserv. 2017 användes sammanlagt 100 liter olja, innan 2012 gick det åt 22 000 liter per år.

Utan vind blir det inte så mycket energi i vindkraftverket, men solcellerna levererar även en disig dag.
Utan vind blir det inte så mycket energi i vindkraftverket, men solcellerna levererar även en disig dag.Foto: Sprisse Nilsson

För Ingela Ekelund och hennes personal innebär de nya tekniska installationerna inget merarbete. Allt går på automatik. Det enda som skvallrar om uppgraderingen är det tolv meter höga vindkraftverket som har rests på tomten och solcellerna som täcker 240 kvadratmeter av taket som vetter åt söder. Totalt har solcellerna en toppeffekt på 34 kW och en beräknad årlig produktion på 39 000 kWh.

Solbacken har ett eget litet vindkraftverk.
Solbacken har ett eget litet vindkraftverk.Foto: Sprisse Nilsson

Nu när arbetet på Solbacken är klart fortsätter kommunen med Bellvue och Löderupsgården.

– Det blir lite olika lösningar beroende på var vi är. Vindkraftverk kan vi till exempel bara placera här i Stora Herrestad. Vi kan inte heller borra brunnar på andra ställen, säger kommunens fastighetschef Olof Hübner.

Här blir det installationer av solceller som ska sänka kommunens energikostnader och ge förutsättningar för att nå sina klimatmål.

Annons

På Ljuskällan har man redan installerat solceller. Där finns sedan 2017 en anläggning med 84 paneler.

Foto: Sprisse Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons