Annons

Kommunen laddar för fler laddstolpar

Antalet elbilar förväntas öka under de kommande året. Men för det krävs det att det finns möjlighet att ladda bilarna i närheten av arbetsplatser och besöksmål.
Ystad • Publicerad 22 december 2018
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Naturvårdsverket har beviljat ett bidrag med 165 000 kronor till Ystads kommun som en delfinansiering av fyra publika laddstolpar för elbilar. Villkoret är att kommunen skjuter till minst lika mycket pengar själv och att laddstolparna är i bruk inom tre år.

– Jo det stämmer att vi har fått ett bidrag från Naturvårdsverket. Ytterligare ett bidrag. Sedan tidigare har vi blivit beviljade investeringsstöd för ett betydligt större antal laddstolpar säger kommundirektör Jonas Rosenkvist.

Annons

Planen och viljan är att möta det framtida behovet av laddningsplatser, både för kommuninvånarna och besökare, men rapporterna tidigare i december om hotande elbrist ställer till det.

– Naturvårdsverket ger bidrag till fler laddstationer men samtidigt kan vi inte vara garanterade att vi har en tillgång på tillräckligt med el. Vi vill inte hamna i en situation där vi gör en omfattande investering i laddstationer som vi sedan inte har el till.

Under 2019 kommer flera elbussar att börja rulla i Ystad och även de privatägda elbilarna förväntas bli fler.

I dag finns det ett tiotal publika laddningsstationer för elbil i Ystad och ytterligare ett antal som ägs av företag eller bostadsrättsföreningar/hyresvärdar.

Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons