Annons
Kultur

Konst och kultur under Österlen lyser

Målaren Páll Solnes och ljuskonstnären Gert-Ove ”Tarzan” Wågstam ställer under Österlen lyser ut gemensamt i Palatz Galleri, Páll Solnes ateljé och galleri i Tomelilla, ett av många kulturarrangemang under ljushelgen. Här några tips.
Österlen lyser • Publicerad 31 oktober 2019

”Tarzan” Wågestam, bosatt i Tommarp, har arbetat med ljud och ljud sedan 1970-talet, i Tältprojektet och med olika fria teatergrupper och med ljusgestaltning i utställningar och för museer och konsthallar runt om i landet. Han har även jobbat utomlands i olika kulturbiståndsprojekt. Nu förvandlar han hela Páll Solnes ateljé och galleri i Tomelilla till ett ljuskonstverk.

– Hela huset kommer att lysas upp, säger Pall Solnes som ställer ut nya oljemålningar. Ljuskonstverket tänds klockan 16 på fredagen 1 november.

Mari Bister, författare Onslunda, Djurdeckarna.
Mari Bister, författare Onslunda, Djurdeckarna.
Annons

Österlenförfattaren Mari Bister berättar om sitt författarskap och läser högt på Borstakongens Borstbutik & Café i Onslunda fredagen 1november klockan 14. Barnen får möjlighet att rita sina egna djurdeckare. Mari Bister har skrivit en serie uppskattade barnböcker där hennes unga deckarhjältar löser fall som handlar om djur som farit illa, senast ”Gräsandsäventyret”.

Sandhammarens fyr
Sandhammarens fyrFoto: Thorsten Persson

Sandhammarens fyr är öppen för visning, fredag och lördag, 18 till 22. En suggestiv upplevelse att gå upp i fyren en mörk kväll och se hur fyrljuset kastas ut över havsvidderna. I fyren ställer också Eva Persson ut sin fars Carl Fredrik Ohlssons Österlenfotografier.

Konstrundan: Elisabeth Palm
Konstrundan: Elisabeth PalmFoto: Mark Hanlon

I Tjörnedalagården i Baskemölla bjuder Kulturföreningen Tjörnedala med start lördagen 2 november klockan 17 på värmande soppa i svinahuset. Då visas årets bilder. Sedan blir det fackeltåg till Elisabeth Palms keramikverkstad och sedan fortsatt vandring ner till hamnen, ett exempel på hur Österlen lyser engagerar hela byar.

En ruta från Slumdog Millionaire
En ruta från Slumdog Millionaire

På Skillinge teater är ljusfestligheterna inspirerade av den indiska eldfesten Diwali. Det serveras indisk mat och föreställningen ”Det glömdas trädgård” spelas, för att nämna ett par programpunkter. Fredagen på teatern i Skillinge avslutas med en Bollywood-film och lördagens avslutas i samma anda med filmen ”Slumdog millionaire”.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons