Annons

Kritik mot fri fart för Bornholmsfärjan

För den tidigare Bornholmsfärjan Leonora Christina fanns en hastighetsgräns. Nu kräver villaägarna i Löderups strandbad att även de nya snabbfärjorna får en hastighetsbegränsning.
Löderups strandbad • Publicerad 12 april 2019
Färjan Express 1
Färjan Express 1

När Færgens katamaran Leonora Christina i juni 2011 sattes in på sträckan Ystad-Rönne blev det ganska snart problem med svallvågor i Löderups strandbad och fastighetsägarna slog larm till Transportstyrelsen. Efter utredningar och vågmätningar fick båten nya regler. Antingen tvingades hon gå längre söderut eller också fick hon dra ner på hastigheten.

Hastighetsbegränsningen togs bort när Bornholmslinjen i september i fjor tog över trafiken på sträckan. En simulering visade att det skulle bli höga vågor i vissa områden, men på Transportstyrelsen gjorde man ändå bedömningen att de nya färjorna skulle orsaka mindre svallvågor än Leonora Christina gjorde.

Annons

– Nu har vi lusläst trafikreglerna för de nya färjorna och insett att det helt saknas hastighetsbegränsningar. Samtidigt fortsätter problemen med svallvågor och erosion i Löderups strandbad, säger Rolf Johnsson, ordförande i samfällighetsföreningen.

I ett brev till Transportstyrelsen kräver samfälligheten även att man gör en ny vågnorm som anpassas efter den aktuella kusten, att höghastighetsfartygen men även en fungerande tillsyn av höghastighetsfartygen och att skador och säkerhetsriskerna minimeras.

Skrivelsen har fastighetsägarna skickat till kommunen som lovat att föra den vidare till Transportstyrelsen.

– Vi ska titta på den och behandla den politiskt och ta ställning till vilka delar vi kan ställa oss bakom, säger kommunalrådet Kristina Bendz (M).

Hon kommer även att infria det löfte som hennes företrädare Kent Mårtensson (S) utfäste om att bjuda in landshövdingen till Löderups strandbad.

– Vi håller på att se över våra kalendrar och jag räknar med att vi får till ett möte före sommaren, säger Kristina Bendz.

På mötet med landshövdingen planerar man att ta upp problemen med erosionen.

– Vi är inte enbart positiva till strandfodringen, utan hade gärna sett andra åtgärder som plantering av ålgräs och olika strandväxter som binder sanden, säger Rolf Johnsson.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons