Annons

Nu renoveras Ystads mest kända siluett

Tvillingtornen i Dag Hammarskjölds park, som i 53 år försett Ystadsborna med vatten, har blivit lite av en symbol för Ystad. Nu får de en behövlig tvätt och lite ny färg.
Ystad • Publicerad 11 maj 2019
Sedan 1966 har vattentornen försett Ystadsborna med vatten. Nu ska de får en välbehövlig tvätt och målning.
Sedan 1966 har vattentornen försett Ystadsborna med vatten. Nu ska de får en välbehövlig tvätt och målning.Foto: Mark Hanlon

På backen där de båda tornen, likt två gigantiska svampar, står, blåser det rejält. Det påverkar arbetet med att högtryckstvätta tornen.

– Jobbarna använder bomliftar och det har hänt att vi tvingats bryta jobbet på grund av blåsten, säger Peter Svensson, som är driftsingenjör på vattenverket.

Annons

När de nya vattentornen byggdes innebar de Ystad en rejäl utökning av stadens vattenreservoarer. I det gamla vattentornet, Nappflaskan fanns möjlighet att bunkra 600 kubikmeter vatten. Vart och ett av de nya tvillingtornen erbjuder fyra gånger så mycket plats för vatten.

– Vattnet lagras inte i pelarna, utan bara i tornens ovandel, berättar Peter Svensson.

Ända sedan de nya vattentornen togs i bruk 1966 har båda tornen använts växelvis.

Driftsingenjör Peter Svensson är trygg med att vattentornen har så god kapacitet.
Driftsingenjör Peter Svensson är trygg med att vattentornen har så god kapacitet.Foto: Cecilia Billgren

– Det ger oss väldigt goda förutsättningar och jag känner mig väldigt trygg, säger Peter Svensson.

Annons

Vattnet i tornen pumpas från vattenverket i Nedraby som byggdes ut 2014. Under natten fylls vattentornen på så att Ystadsborna har gott om vatten på morgonen och resten av dagen.

– Fördelen med ett vattentorn är att man dels har någonstans att bunkra vatten, dels att det blir lagom tryck i alla vattenledningarna i alla hushåll. I Ystad är det lite högre tryck nedanför Bellevuebacken, men inte så mycket mer att det märks, säger Peter Svensson.

I mitten av 1960-talet, när tvillingtornen i Ystad byggdes var det fortfarande relativt vanligt att kommunerna investerade i torn.

– Men sedan 1980-talet har det blivit alltmer sällsynt. Ett vattentorn är en relativt dyr byggnad och ett alternativ är att gräva ner en stor cistern och sedan pumpa ut vattnet till hushållen. Investeringen blir billigare, medan driften av pumparna blir ungefär den samma som att pumpa upp vattnet i ett torn.

Under de 53 år vattentornen försett Ystadsborna med vatten har det inte varit några avbrott eller problem.

– Under de 20 år jag har jobbat här har det aldrig hänt något, säger Peter Svensson.

Vattentornen är numera en klassisk siluett i Ystad. Men så här har vi inte sett dem tidigare.
Vattentornen är numera en klassisk siluett i Ystad. Men så här har vi inte sett dem tidigare.Foto: Mark Hanlon

En titt i YA:s arkiv avslöjar att det 1988 var ett stort ledningsbrott som gjorde att vattnet rann ut på åkrarna istället för upp i tornet. Fram tills att läckan lagats fick Ystadsborna fick hämta vatten i dunkar från en tankbil.

Annons

Tornen högtryckstvättas och lagas innan de får ny färg. Lagom till advent har de även fått ny belysning.
Tornen högtryckstvättas och lagas innan de får ny färg. Lagom till advent har de även fått ny belysning.Foto: Cecilia Billgren

Senast vattentornen fick en ansiktslyftning var 2005. Sedan dess har vattentankarna rengjorts 2016 och 2017 fick tornen nytt tak.

– Tack vare åtgärderna är min bedömning att vattentornen är i gott skick.

Peter Svensson räknar med att hela arbetet med att tvätta, laga fasaden och sedan måla ska vara klart i slutet av juni.

Tornen ska också få ny belysning. Upphandling pågår.

– Ett par företag ska hit och provbelysa innan de lämnar offert. Tanken är att vi ska ha ledbelysning och många fler färger än de tolv som det nuvarande systemet erbjuder.

Vilken färg tornen ska belyser styr personalen på vattenverket.

– Vi brukar försöka följa årstiderna med rött till jul, gult till påsk och grönt på våren. Rosa bandet-kampanjen uppmärksammar vi och jag hoppas att den nya belysningen ska ge en bättre rosa färg, säger Peter Svensson, som räknar med att allt ska vara klart till första advent.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons