Annons
Kultur

Nya möten för jubilerande dansgrupp

På söndag gästar det 15-årsfirande danskompaniet Memory Wax Kristianstad, och senare även Ystads Teater. Och dom gör det i sällskap med kubanska dansare. Kulturskribenten Andrea Grapengiesser ser premiären av nya föreställningen ”Shapes”, och får möta en vacker och mjuk kraft men tycker det blir väl snällt.
Dans • Publicerad 6 september 2019 • Uppdaterad 10 september 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Scen ur föreställningen ”Shapes”, som gästar Kristianstad och Ystad under september månad.
Scen ur föreställningen ”Shapes”, som gästar Kristianstad och Ystad under september månad.Foto: Pressbild

”Shapes” är en dansföreställning om möten men också om form. De sex dansarna är klädda i rutigt, randigt, prickigt och vågigt i nedtonad gråskala. Den stora scenen är avskalad och dansarna rör sig i ett milt ljus mot en svart fond. Ljudbilden är en instrumental blandning med inslag av eurodisco och kubanska beats, som plötsligt tystnar eller byts ut mot skratt eller flåsande andning.

Dansarna bildar mellanrumsformer med sina kroppar för att sedan klumpas ihop till trassliga kluster. Tempot är jämnt och rörelserna repetitiva. Individen i förhållande till gruppen är ett återkommande tema som undersöks och utmanas. De kämpar för sitt berättigande, beroende av varandra. Möten uppstår och något händer. Det är poetiskt med en mjuk och pirrande känsla.

”Individen i förhållande till gruppen är ett återkommande tema som undersöks och utmanas. De kämpar för sitt berättigande, beroende av varandra.”
Annons

Men trots pirret och de fantastiska dansarna ger ”Shapes” långt ifrån samma starka upplevelse som Memory Wax tidigare bjudit på i föreställningar som ”Crisálida” eller ”Possible Impossible”, där den gränsöverskridande genreblandningen av mim, street och cirkus varit helt överväldigande och där tempot fått publiken att svettas.

I ”Shapes” tar mimen över men utan att riktigt beröra. Det är snällare och blekare, kanske mera svenskt än kubanskt och för mycket form som går att känna igen. Dramaturgin utmanar inte, utan vaggar oss bara med behaglig pyjamasdans.

Med föreställningen uppmärksammar Memory Wax att man nu firar femton år som ensemble. ”Shapes” är också ytterligare ett av flera tidigare samarbeten med det kubanska danskompaniet Dansa Teatro Retazo och koreografen Miguel Azcue.

Under åren som gått har man hunnit skaffa sig en entusiastisk danspublik, som fyller premiärsalongen på Lunds Stadsteater. Kanske är det också här möjligheterna för framtiden ligger, i samband med turnén bjuder man in till skolföreställningar och workshops och under den kommande turnén kanske ”Shapes” kan formas lite till och utvecklas i mötet med sin unga och dansande publik.

Scen ur föreställningen ”Shapes”, som gästar Kristianstad och Ystad under september månad.
Scen ur föreställningen ”Shapes”, som gästar Kristianstad och Ystad under september månad.Foto: Pressbild

Dans

”Shapes - Livets ögonblick”

Med Memory Wax Danskompani

Koreografi: Miguel Azcue

Dansare: Danys Barrera Gonzalez, Alina Ramirez Moro, Sheyla San Martin Morejón, Arian Gonzalez Fuentes, Katy Arias Rodriguez och Ernesto Leon Leyva (dansare från kubanska Danza Teatro Retazos)

Premiär på Lunds stadsteater, onsdagen 4 september.

Turnén pågår till 21 september, med ytterligare tre stopp i Skåne: Palladium i Malmö (6 september), Kristianstads Kulturkvarter (8 september) samt Ystads Teater (21 september).

Andrea Grapengiesser
Annons
Annons
Annons
Annons