Annons
Kultur

Per Hägred: Tredje säsongen en kopia av den första

Man ska inte ändra för mycket på en vinnande formel. Det har serieskaparen Nio Pizzolatto bittert fått erfara. Efter att säsong två av”True detektivs” floppat duktigt rejält fegar han ur och trean är en karbonkopia på den första succésäsongen.
Tv • Publicerad 10 januari 2019 • Uppdaterad 11 januari 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Stephen Dorff som Roland West och Mahershala Ali som Wayne Hays i ”True detective”.
Stephen Dorff som Roland West och Mahershala Ali som Wayne Hays i ”True detective”.Foto: Warrick Page

True detective

Säsong 3

HBO Nordic

Sällan har väl en uppföljare fallit så platt och hårt till marken. Och det har tagit nästan fem år för upphovsmannen till den lysande seriestarten att hämta sig efter superfiaskot med tvåan.

Det är glädjande att kunna konstatera att han är tillbaka i fin gammal form.

Annons

Mahershala Ali spelar Arkansaspolisen Wayne Hays, som utreder ett barnamord som skedde, som han säger, ”samma dag Steve McQueen dog” (7 november 1980).

Mahershala Ali fick i förrfjol en Oscar för rollen som Juan i ”Moonlight”. Han blev därmed den förste skådespelaren med muslimsk bakgrund att vinna en Oscar. Nu är han bioaktuell i ”Green book” som han fick en Golden Globe för i söndags.

Vi möter Hays vid tre olika tillfällen. Först som nybakad polis nyss hemkommen Vietnamsoldat. Därefter som en stadgad familjeförsörjare tio år senare. Och slutligen på ålderns höst när demensen sätter in. Året är då 2015 och man har lagt en stor del av inspelningsbudgeten på att få den 44–årige Ali att se gammal ut.

Scenerna från själva brottsundersökningen är fyllda med referenser till det tidiga 80–talet. Jo, Hays var besatt av skådespelaren McQueen. Vid de två andra tillfällena intervjuas Hays. Först av kollegor inom polisväsendet, som fått upp ett nytt spår. Senare av ett tv-team som gör en film om detta cold case.

Ali ska tillsammans med kollegan Roland West (spelad av Stephen Dorff, Pamela Andersons gamla ex) söka efter syskonparet William och Julie Purcell, som försvunnit när deras pappa stått med huvudet under motorhuven.

”Det här är mycket Alis soloföreställning, i alla fall att döma av de fem avsnitt jag har tittat på. Men man måste även lyfta fram Carmen Ejogo i rollen som läraren Amelia Reardon som faller för polisen Hays.”

Upplägget påminner om den första säsongen. Hays hittar till och med märkliga föremål vid ett offer.

Säsong ett (värd att se om) bars upp inte minst av lysande skådespel från såväl Matthew McConaughey som Woody Harrelson. Men när Pizzolatto skulle ta sig an uppföljaren lyssnade han mest på kritiken. Handlingen var för komplicerad och huvudrollsinnehavarna för många för att man skulle få ut något av den. Han trixade för mycket med formeln.

Det här är mycket Alis soloföreställning, i alla fall att döma av de fem avsnitt jag har tittat på. Men man måste även lyfta fram Carmen Ejogo i rollen som läraren Amelia Reardon som faller för polisen Hays.

Serien startar med två avsnitt söndag 14 januari.

Per HägredSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons