Annons

Polisen hittade ägare till stulna verktyg: ”Jag har sällan pratat med så många tacksamma”

Två män stoppades i en skåpbil full med stöldgods när de skulle lämna Sverige med en färja från Ystad. Nu har polisen lyckats spåra det mesta till offren för stöldturnén. Samtidigt åtalas en av de båda männen vid Ystads tingsrätt misstänkt för grovt häleri.
Ystad • Publicerad 11 april 2019
Ystads tingsrätt
Ystads tingsrätt

Det var den 7 mars i år som männen stoppades i hamnen på väg ut ur landet i en vit skåpbil Polisen reagerade på männens beteende och beslutade att göra en rutinkontroll. Då upptäcktes tjuvgömman.

Polisen hittade 20 uppsättningar kompletta däck från ett däckhotell i Orust på Västkusten i bilen. Bland dem fyra däck med fälgar värda 50 000 kronor till en Tesla.

Annons

I bilen låg det också motorsågar, röjsågar och handverktyg. Allt stöldgods i bilen värderades till 695 000 kronor.

Polisen har lyckats hitta ägarna till det mesta. Flera hörde av sig efter artiklar och inslag i lokaltidningar och lokalradion i nordöstra Skåne. Verktyg hade stulits i Hässleholm, Tyringe, Broby och Hörja.

– Vi lyckades hitta 22 människor som blivit bestulna. Vi har lämnat ut verktyg och däck för över 600 000 kronor till de rätta ägarna, säger kriminalinspektör Anni Evald på Ystadspolisen.

– Jag har sällan pratat med så många tacksamma lantbrukare och småföretagare.

På fredagen lämnas åtal in vid Ystads tingsrätt mot en man i 50-årsåldern som misstänks för grovt häleri. Han har suttit häktad i en dryg månad. Den andra mannen i skåpbilen är inte misstänkt längre utan har försatts på fri fot.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons