Annons
Kultur

Rikt och relevant om tio oförglömliga kvinnoliv

Birgitta Ohlsson och illustratören Lina Bodén skildrar tillsammans ett stycke kvinnohistoria. Tio svenska flickor och kvinnor visar på ett lättläst vis vägen till en bättre värld.
Bokrecension • Publicerad 9 mars 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lina Bodén och Birgitta Ohlsson berättar om spännande kvinnor.
Lina Bodén och Birgitta Ohlsson berättar om spännande kvinnor.Foto: Caroline Andersson

Lev som du vill. Tio svenska kvinnor visar vägen

Essäer

Text: Birgitta Ohlsson

Bild: Lina Bodén

Förlag: Bonnier Carlsen

Birgitta Ohlsson är en liberal politiker som av många aktats som stark och rakryggad. Hennes bok ”Duktiga flickors revansch” kan läsas som just precis det titeln säger. Många dugliga flickor och kvinnor har fått höra att de är prestationsprinsessor och att de borde ”tagga ner”. Birgitta Ohlsson menade istället att flit, strävsamhet och höga förväntningar också kan resultera i stordåd som att överträda klassgränser, krossa glastak och få drömmar att slå in.

Denna kämpaglöd genomsyrar också hennes bok ”Lev som du vill. Tio svenska kvinnor visar vägen” för unga och alla andra som på ett lättsamt vis vill möta tio oförglömliga kvinnor. I nämnd ordning får vi lära känna: Ingrid Bergman, Drottning Kristina, Astrid Lindgren, Heliga Birgitta, Katarina Taikon, Fadime Sahindal, Elise Ottesen Jensen, Sonja Kovalevsky, Selma Lagerlöf och sist men inte minst vår tids Greta Thunberg.

”Även för den som något så när kan sin kvinnohistoria finns i varje porträtt något nytt att lära.”
Annons

I författarens förord poängteras att alla sagor börjar med ”det var en gång” och så gör på sätt och vis dessa kvinnoöden också. Med den stora skillnaden att detta är sanna berättelser om flickor som minst av allt väntade på någon räddande prins. Nej, gemensamt för alla är istället att de trampat nya stigar, tagit kommandot över sitt eget liv och är utmärkta förebilder för alla nu levande flickor och människor – oavsett kön.

Även för den som något så när kan sin kvinnohistoria finns i varje porträtt något nytt att lära. Jag inser till exempel att jag inte visste så mycket som jag trodde om Ingrid Bergman och blir tagen av berättelsen om den blyga flickan som intog världens alla estrader.

Boken är rikt illustrerad av Lina Bodén. Hennes bilder är både kraftfulla och sagolika. Där svingas svärd och bärs brandfacklor. Alla kvinnorna bär ett starkt patos och drivs av tron på att förändringar till det bättre är möjliga.

Birgitta Ohlsson får även in en synnerligen aktuell påminnelse om vikten av kritiskt tänkande. Hon citerar Selma Lagerlöfs ord: ”Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla” och påpekar att man inte ska tro på allt man hör eller hur något ser ut att vara. ”Tro inte på allt som sprids på nätet (…). Var försiktig när du chattar med någon ny på sociala medier. Berätta inte för mycket om dig själv för människor du inte känner.”

Vilka fantastiska kvinnliga förebilder det finns i vår historia! Och på vilket fint sätt författaren presenterar dem och på ett relevant vis planterar dem i vår tid. Ohlsson har tillsammans med Bodén skapat en rik, lättläst och läsvärd kvinnohistoria.

Varje personporträtt avslutas med två korta texter, den ena lyder ”Lär av NN” och den andra ”Lev som NN”. Den genomgående pläderingen är som bokens titel – Lev som du vill, hitta din plats i tillvaron och som en nutida tv-person skulle ha sammanfattat det: ”Ta ingen skit!”

Fakta

Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson f. 1974 var riksdagsledamot för liberalerna 2002–2018 och EU- och demokratiminister 2010–2014.

Lina Bodén är illustratör med examen från Beckmans Designhögskola. Hon arbetar med bilder på bred front, allt från barnböcker till reklambilder.

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons