Annons
Kultur

Sara från Ystad körar i Eurovision

Hon har en originell nisch som sångerska. I fjor körade Sara Li i Eurovision för Moldavien. I årets europeiska musikaliska kraftmätning i Tel Aviv har Sara Lauinger ( tidigare Li- Larsson) lånat sin röst till Azerbajdzjan.
Eurovision • Publicerad 16 maj 2019
Sara Li Larsson, numera Lauinger, tredje från väster med de fem körsångarna i Eurovisionteamet som tävlar för Azerbajdzjan. Artisten Chingiz med mikrofonen.
Sara Li Larsson, numera Lauinger, tredje från väster med de fem körsångarna i Eurovisionteamet som tävlar för Azerbajdzjan. Artisten Chingiz med mikrofonen.Foto: Pressbild

Hon körar bakom artisten Chingiz., ”the voice of Azerbajdzjan”, som tävlar med låten ”Truth”.

– Jag tror att vi har bra chanser och hoppas att vi går vidare, säger Sara som gifte sig förra sommaren och numera heter Lauinger.

Annons

– Det kommer att bli häftigt. Det är en pop-låt, den svänger, det är en halv upp-tempo-låt, säger hon och avslöjar att robotar ingår i showen.

Däremot kommer hon själv och de andra körsångarna den här gången inte att synas i rutan.

– Det är lite tråkigt, men så är det.

För Moldavien och Ystads representant i Eurovision gick det relativt bra i fjor. Låten gick till final och hamnade på tionde plats. Hon debuterade i mellon och schlagersammanhang 2012 med låten ”Mirakel” tillsammans med Björn Ranelid.

YA når Sara Lauinger i Tel Aviv på onsdagsförmiddagen, timmen innan artisterna ska transporteras till arenan. Det är genrep och sedan skarpt läge för artisterna på kvällen med uppträdande inför den internationella juryn. På torsdagskvällen är det den tv-sända andra semifinalen.

Säkerhetsarrangemangen är omfattande, men så var det i Lissabon även i fjor, enligt den svenska artisten.

Hennes egna karriär har tagit en delvis ny väg. Hon har slutat att jobba på Wallmans salonger och istället bestämt sig för att utbilda sig till fysioterapeut.

– Jag blev sugen på att plugga, och det är bra att ha en utbildning, säger den 31-åriga sångerskan.

Helt har hon inte lämnat musikbranschen.

– Jag giggar lite själv och är med i ”Schlagerfeber”, en showgrupp.

Annons

Hon hoppas också få tid att skriva nya låtar, kanske med ett släpp till hösten. Hon skulle inte heller tacka nej, om hon fick möjlighet att tävla i Melodifestivalen igen.

Hur kommer det sig att du har nischat dig i Eurovision, först Moldavien och nu Azerbajdzjan?

– Ha, ha. Jag blev kontaktad av en vocal coach, samma som i fjor med Moldavien, säger Sara Lauinger.

Det är också mycket med kontakter i branschen. Att det ofta går bra för Sverige i Eurovision kan vara en orsak, tror hon.

– Det är eftertraktat att jobba med svenska artister, säger hon.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons