Kultur

Spännande men inte alltid så logiskt i Viveca Stens nya

Kultur Artikeln publicerades
Viveca Sten.
Foto: Thron Ullberg
Viveca Sten.

Den flitiga deckarförfattaren Viveca Sten är tillbaka igen – och som vanligt gör hon sitt jobb, tycker recensenten Kerstin Bergman.

I hemlighet begravd

Polisthriller

Författare: Viveca Sten

Förlag: Forum

I den tionde boken i Viveca Stens skärgårdsserie hittas ett skelett på Telegrafholmen utanför Sandhamn. DNA-resultatet dröjer, men polisen med Thomas Andreasson i spetsen koncentrerar sig på två kvinnor som försvunnit i trakten tio är tidigare. Vem av dem kan det vara? Steg för steg får vi följa de försvunna kvinnorna i dåtid, parallellt med utredningen nu. Åklagaren Nora Linde är sjukskriven och mår psykiskt väldigt dåligt efter händelserna i förra boken, men initierar en egen utredning på gott och ont.

Sten är en habil berättare och in i det sista är man som läsare osäker på så väl mördarens som mordoffrets identitet, vilket gör att spänningen upprätthålls. Kanske haltar logiken lite mer än vanligt, men trogna Sten-läsare blundar nog för det och får definitivt sin fix av Noras och Thomas privatliv och problem.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.