Annons
Kultur

Svartsjuka och girighet i centrum av mordhistoria

Första boken i Kamilla Oresvärds nya spänningsserie har svagheter i gestaltningen, tycker vår recensent.
Publicerad 11 maj 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kamilla Oresvärd
Kamilla OresvärdFoto: Lisa Jabar

Brudslöjan

Genre: Spänning

Författare: Kamilla Oresvärd

Förlag: Bokfabriken

I första delen av vad som ska bli en spänningsserie, låter Oresvärd läsaren bli bekant med brukssamhället Vargön. Dit återvänder huvudkaraktären Mona Schiller efter flera år utomlands. Mona är före detta domare och när ett misstänkt mord uppdagas ger hon sig in i utredningen. Mordoffret är den unga och nygifta Lisa-Marie som snart visar sig ha dolda sidor och kopplingar till en strippklubb i Göteborg.

Svartsjuka och girighet står i centrum i en intrig som är spännande, utan att vara överdriven. Oresvärds prosa är välskriven och rak men dessvärre har hon, precis som så många andra författare i samma genre, svårt för att presentera upplösningen utan att det blir en babblig och ganska orealistisk redovisning karaktärerna emellan.

Annons

Ett mord bör väl vara något som väcker starka känslor och att småskrattande sitta och diskutera vem som var skyldig till vad, och varför, över en pizza upplevs inte som realistiskt. Dessutom förtar det läsarens möjlighet att själv lägga pussel och klura ut detaljer. Tydliga hintar ges om fortsättningen; Monas liv innan hon återvände till Vargön är dolt i dunkel men verkar ha en avgörande betydelse. Som läsare hade man kunnat önska sig mer av gestaltningen av Mona och även av övriga karaktärer – förhoppningsvis lyckas Oresvärd blåsa mer liv i dem i uppföljarna.

Anne PihloSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons