Annons
Kultur

Text och papper i fokus på Brunåkra

Lettiska konstnären Eva Vēvere från Riga har den senaste månaden utforskat trakten runt Gislöv i jakt på förlorade texter, bortglömda böcker och förbrukat papper. På lördagen 4 maj klockan 16 på Brunåkra presenterar hon sitt arbete.
Konst • Publicerad 5 maj 2019
Konstnären Eva Vēvere  på Brunåkra utanför Gislöv. På lördagen presenterar hon sitt arbete.
Konstnären Eva Vēvere på Brunåkra utanför Gislöv. På lördagen presenterar hon sitt arbete.Foto: Ulf Mårtensson

Eva Vēvere är den senaste i raden av konstnärer som gästat Brunåkra gård som residensboende.

– Det är härligt, att ta ett steg ut ur sin verklighet, säger hon.

Annons

Hennes konstnärliga arbete började redan vid biljettautomaten på tågstationen i Malmö. Hon skulle lösa en biljett på pågatåget, men uppfattade inte att biljetten matats ut. I stället köpte hon ytterligare en biljett. Hennes dubbla kvitton har hon sytt samman med en ljus tråd, som ett minne av händelsen och ett tillvaratagande av de bleknande utskrifterna.

– Målet är att skapa ett visuellt språk. Jag är intresserad av relationen mellan text och bild, förklarar hon.

Hon är utforskar glömskan, hur texter försvinner och glöms bort eller får ny betydelse. Hon berättar om sin fascination för böcker, gamla böcker som kanske någon ärver och inte har något förhållande till. De skänks bort eller bränns rent av.

Eva Vēvere botaniserade i biblioteket hemma hos Andrea och Gustaf Grapengiesser på Brunåkra och fick lov att ta ut böcker. En gjorde hon en bokboll av där fragment av sidorna bara går att läsa på ovansidan av bollen, en annan bok plockade hon sidorna från och formade till en vikt bunt av boksidor, svåra att läsa även dem.

Eva Vēvere intresserar sig också för bakplåtspapper, nämnda biljetter och omslagspapper, till exempel. Så har hon gjort ett omslag till sin egen anteckningsbok med bilder från katalogen på den pågående utställningen på Louisiana med Pipilotti Rist.

På lördagens presentation involverar hon också publiken. Hon vill ogärna säg exakt hur, men det kommer till viss del att handla om våra tidigaste bokminnen.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons