Annons
Kultur

Upphittad dagbok avslöjar mörka hemligheter

En gammal dagbok spelar en viktig roll i Matilda Gyllenbergs debutroman ”Det lungsjuka huset”. Recensenten Christian Swalander läser med spänning, även om Persikopastejen blir lite mycket ibland.
bokrecension • Publicerad 11 maj 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Matilda Gyllenbergs debut är spännande och har bisarra inslag.
Matilda Gyllenbergs debut är spännande och har bisarra inslag.Foto: Niklas Sandstrom

Det lungsjuka huset

Roman – debut 2019

Författare: Matilda Gyllenberg

Förlag: Förlaget

Att kalla sin lilla dotter Persikopastejen (PP), borde föranleda en orosanmälan till barnavårdande myndigheter. Men det gör i alla fall jagberättaren i Matilda Gyllenbergs romandebut ”Det lungsjuka huset” och hennes man John.

Bokens titel leder tankarna till tuberkulos, cancer och kol. Eller till mögel och radon. Det bör alltså stå illa till både med huset och den lilla villaby i vilken det är beläget. Så visar sig också vara fallet. En mörk hemlighet ruvar över byn, och den ska uppdagas genom att berättaren av en alzheimersjuk granne får en dagbok som han länge haft gömd och glömd men plötsligt drar sig till minnes.

Annons

Dagboken är skriven av en kvinna, som under en kort tid bodde i byn. Denna Hild från Norge hade via språkstudier och flumliv i London sökt sig till byn för att Johns farfar läkaren en gång erbjudit henne hjälp om hon råkade i trångmål. Nu kommer hon med sin son som snart blir mobboffer och så småningom mystiskt försvinner.

Så utspelar sig en parallell handling, där berättaren söker klarlägga vad som hände när pojken försvann, och hur och varför Hild trakasserades och drevs bort. Det blir en rätt spännande historia, men man får överse med att dagboksillusionen helt går förlorad. Och med huvudpersonens något bisarra karaktär och udda modersegenskaper.

När det gäller PP ligger det nära till hands att påpeka den regel som gäller för författare men inte för föräldrar: kill your darlings!

Christian SwalanderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons