Annons

Uppmaningen vid eldningsförbud: ”Sluta sälja engångsgrillar”

Engångsgrillar hanteras ofta oförsiktigt och kan orsaka omfattande bränder.
Därför uppmanar nu Brandskyddsföreningen alla försäljningsställen att sluta sälja grillarna – åtminstone när det råder eldningsförbud.
Sverige • Publicerad 9 maj 2019
Att slänga engångsgrillar i soptunnan när de fortfarande glöder är ett misstag som orsakar många bränder.
Att slänga engångsgrillar i soptunnan när de fortfarande glöder är ett misstag som orsakar många bränder.

Det extrema vädret förra sommaren, med torka och skogsbränder, fick Brandskyddsföreningen att uppmana till ett stopp i försäljningen av engångsgrillar.

Företagen som ingår i Svensk dagligvaruhandel tog initiativ till en branschöverenskommelse: att upphöra med försäljningen så fort det finns kännedom om att ett eldningsförbud införts. Andra butiker hakade på och vissa fasade helt ut grillarna från sortimentet.

Annons

Inför årets sommar – och efter en vår som redan präglats av bränder på flera håll – uppmanas nu alla försäljningsställen att följa detta exempel. Samtidigt manar Brandskyddsföreningen allmänheten till försiktighet och råder att inte tända grillarna i skog och mark.

Det räcker med små misstag i hanteringen av engångsgrillar för att konsekvenserna ska bli förödande. Grillarna kan bli mycket varma och ställer man dem i gräset är det lätt att det tar eld. Ett annat vanligt misstag är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar.

Betydligt säkrare med grill i plåt

– De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar bränder orsakade av grillning utomhus. När elden väl sprider sig går det fort, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsmyndigheten.

Han påpekar att en bärbar grill i plåt är betydligt brandsäkrare och mer miljövänlig än en engångsgrill.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons