Annons

Von Platen-invasion i stan – jättesläktträff för äldsta adelsföreningen

I många år var Baltzar von Platen, uppfinnare av bland annat kylskåpet, en känd profil i Ystad. I helgen var omkring 170 av hans släktingar på besök här – när Svenska von Platen-föreningen samlades för en jätteträff i trakten.
Ystad • Publicerad 5 maj 2019
Ett 150-tal medlemmar i Svenska von Platenföreningen – samlade utanför Övrabyborg för föreningens 50:e träff.
Ett 150-tal medlemmar i Svenska von Platenföreningen – samlade utanför Övrabyborg för föreningens 50:e träff.Foto: Anna-Johanna von Platen

I slutet av 1700- och början av 1800-talet levde en Baltzar von Platen, som gått till historien som en stor kanalbyggare – inte minst Göta kanal.

I Ystad är det åtminstone bland de något äldre invånarna en annan man med samma namn som är mest bekant. Och det är ingenjören Baltzar von Platen, allra mest känd som en av upphovsmännen till kylskåpet, men som också utvecklade gengasteknik och maskiner för att göra syntetiska diamanter – och som kändes igen i Ystad bland annat för den distinkta baskern han alltid bar.

Annons

Han levde 1898-1984, och numera finns en sten till hans minne på Salomon Smithsgatan i villakvarteren där han levde, i östra delen av Ystad nära regementet.

Och kylskåpets uppfinnare är en av orsakerna till att Ystad i helgen intogs av kring 170 medlemmar i Svenska von Platen-föreningen – landets äldsta adelsförening, grundad 1883.

– Vi har en stor sammankomst var tredje år, och vi strävar efter att ha dem på platser som har en koppling till släkten von Platen. Tidigare har vi bland annat varit vid Göta kanal och vid bruk i Uppland, berättar Eric von Platen som är ordförande i föreningen.

YA träffar några av deltagarna vid minnesstenen under lördagen – en av dem är Baltzar von Platens barnbarn Baltzar von Malortie.

Eric von Platen, Baltzar von Malortie och Johan von Platen vid Baltzar von Platens minnessten vid Salomon Smithsgatan.
Eric von Platen, Baltzar von Malortie och Johan von Platen vid Baltzar von Platens minnessten vid Salomon Smithsgatan.Foto: Mark Hanlon

– Jag minns honom från när jag var barn, vi brukade hälsa på i Ystad, säger Baltzar von Malortie, och berättar en anekdot som säger en del om Baltzar von Platens ständiga uppfinnaranda:

– Han skulle cykla och hämta något och lånade en cykel. Och då sa han ”det här var en obekväm sadel” – och sen började han genast fundera på hur man skulle kunna göra en bättre sorts sadel.

Till den stora släktträffen, med deltagare i alla åldrar från spädbarn till seniorer, hör såklart också ett stort släktkalas. Och det höll man senare under lördagen på Övrabyborg utanför Tomelilla – som ju ägs och bebos av släkten von Platen sedan slutet av 1700-talet.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons