Annons

Ystadstjej vill hjälpa tanter att logga in

Enligt en undersökning befinner sig en miljon svenskar i digitalt utanförskap. Äldre kvinnor står ut i statistiken och nu har journalisten Malin Perlheden gjort en handbok för att hjälpa dem att våga ta steget ut på nätet och bli så kallade digitanter.
Ystad • Publicerad 6 januari 2019 • Uppdaterad 7 januari 2019
Malin Perlheden från Ystad har skrivit en handbok för mogna människor på nätet.
Malin Perlheden från Ystad har skrivit en handbok för mogna människor på nätet.Foto: Mark Hanlon

Det kan handla om allt från total okunskap, till mindre utmaningar som att skriva ett helt mejl i rubriksfältet, eller att välja fel emoji.

– Digital okunskap kan göra att man känner sig frustrerad, rädd och misstror det mesta online, man kanske tror att man ska bli lurad på pengar och liknande. Tanken med boken är att nybörjare eller de som inte är så aktiva online ska känna att någon håller dem i handen i stegen ut i det digitala, säger Marlin Perlheden, digital redaktör på Aller media, tidigare YA-medarbetare och författare till boken Digitant– Din nybörjarguide till den digitala världen.

Annons

I januari kommer handboken som ska försöka minska glappet i det digitala användandet och skapa trygghet hos nybörjarna.

– Som digital redaktör har jag själv sett att behovet finns och sedan kom rapporten som visade statistik som backade upp det här.

Rapporten som hon syftar på är från Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Enligt den har 98 procent av Sveriges befolkning tillgång till internet men en 1,1 upplever att de befinner befinner sig i ett så kallat digitalt utanförskap. Det innebär att man aldrig eller sällan deltar i det digitaliserade samhället, eller känner att man inte riktigt hänger med i allt det nya. Det är ett problem då digitaliseringen inte är något som vi kan stoppa, enligt Malin Perlheden.

– Det är en revolution som vi befinner oss i och det går snabbt. Man behöver vara med i digitaliseringen av många anledningar. Till exempel kräver många offentliga toaletter kräver i dag Swhish, och man ska ha en app för att betala sin p-biljett. Det blir problem i vardagen om man står utanför digitaliseringen.

Boken har hon lagt upp så att den som är helt nybörjare även kan hänga med. I tio kapitel går hon igenom allt ifrån att köpa rätt dator till bankärenden, sociala medier och källkritik.

– Statistiken säger att det riktiga utanförskapet börjar vid 65 års ålder men jag sänkte till 55+ för att jag ville ha med källkritik som många i den generationen inte har lärt sig. Jag har till exempel en släkting som säger ”jag läser på Google varje dag” som om allt som står där är sanning. Att veta vem som är avsändare är väldigt viktigt.

En annan punkt som hon tycker är central i sin handbok är den om sociala medier.

Det finns ett stort glapp mellan vem som befinner sig i det digitala samhället, säger Malin Perlheden.
Det finns ett stort glapp mellan vem som befinner sig i det digitala samhället, säger Malin Perlheden.Foto: Mark Hanlon

– För många har det blivit ett viktigt sätt att ha kontakt men vänner och familj. Nittiotalisterna i dag ringer exempelvis inte lika mycket som vi äldre, man kommunicerar mycket digitalt.

Statistiken visar att de som befinner sig i det digitala utanförskapet framförallt är kvinnor, lågavlönade och folk från landsbygden, enligt Malin Perlheden. Och som redaktör på Allers har hon länge jobbat mot kvinnor som målgrupp. Därför tyckte hon att titeln Digitant var passande.

– Vi vill inte exkludera någon men det kändes naturligt att rikta in sig till den här målgruppen.

Annons

I slutet av boken finns även en ordbok som förklarar olika begrepp och symboler.

– Det är viktigt att förklara begreppen, det ger en stor känsla av utanförskap om man inte förstår vad som sägs.

Framförallt kan det också skapa stor förvirring. I sitt arbete med boken upptäckte hon snabbt att många äldre internetanvändare tenderar att använda emoji–figurerna lite tokigt. Det här försöker hon råda bot på med en emoji–guide.

– Allers har många allvarliga texter, och vi har märkt att många då kommenterar gubben som skrattar så mycket att den gråter, i tron att det är en ledsen gubbe, säger Malin Perlheden.

Men förutom att göra ovana användare mindre rädda för det okända och mer bekväma i att befinna sig i den nya tekniken, trycker Malin Perlheden på det lustfyllda.

– De flesta som börjar vara på nätet fortsätter ju, så det handlar bara om att gå över en tröskel. Ens liv blir mycket lättare och roligare om man är på nätet, säger hon.

Andrea Huberyc
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons