Annons

Så tänker skolorna i sydöst om studenten

Utspring klassvis som i fjor eller digitala firanden?
Skolorna i sydöst har olika tankar om hur de ska lösa studenten i år.
Studenten 2021 • Publicerad 19 mars 2021 • Uppdaterad 22 mars 2021
Sannolikheten att studenten kommer att kunna se ut som på bilden från 2017 är mycket låg. Här från firandet utanför Nova Academy i Simrishamn.
Sannolikheten att studenten kommer att kunna se ut som på bilden från 2017 är mycket låg. Här från firandet utanför Nova Academy i Simrishamn.Foto: Torun Börtz

I veckan kom det preliminära beskedet från Ystad gymnasium, det ser inte ut att bli något utspring för studenterna i år.

Gjert-Ove Sigurdhsson, rektor på Praktiska gymnasiet i Ystad, har ännu inte någon plan för hur studentfirandet kan komma att se ut och bedömer att det är för tidigt att avgöra.

Annons

– Våra ambitioner är att studenterna ska få fira sin student, något vi lyckades med i fjor. Vi är en liten skola, vilket underlättar, säger Gjert-Ove Sigurdhsson.

– Jag lider med våra treor och vi kommer göra allt i vår makt för att de ska få en bra student, fortsätter han.

Ystads tredje gymnasieskola, Fria Läroverken, förbereder sig för lite olika scenarier. Allt från att kunna genomföra en helt vanlig student till att göra som de gjorde i fjor, med utspring uppdelat klassvis och med högst två anhöriga per elev.

– Vi får se om man får förbereda sig på något ännu mindre, men i nuläget siktar vi på att i alla fall kunna genomföra det som vi gjorde i fjor, säger Oskar Ottersten, koordinator.

Nils Holgerssongymnasiet i Skurup hade man på torsdagen ett möte om studenten där man utvärderade vad som fungerade i fjor och vad som inte gjorde det.

– I nuläget vet vi inte hur studenten kommer att se ut, det är för tidigt att säga. Vi avvaktar och ska ha ett nytt möte efter påsk, säger läraren och studentsamordnaren Ann-Sofie Åkesson.

”Om situationen fortfarande ser ut som den gör nu får vi försöka komma fram med en digital lösning”
Emil Andell Hansén, Nova Academy i Simrishamn.

Malenagymnasiet i Sjöbo säger detsamma, att det är för tidigt att bedöma hur man ska kunna genomföra ett studentfirande.

– Vi ska ha ett möte i studentgruppen nästa vecka och då kommer vi lägga fram en plan på hur ett firande kan komma att se ut, berättar Petra Roth, rektor på skolan.

Bollerups naturbruksgymnasium ligger fokus just nu på att eleverna ska komma tillbaka till skolan och tankarna på studenten känns avlägsna.

– Vi är inte där än i planeringen utan steg ett är att se till att eleverna kan komma tillbaka. Om ett par veckor kanske vi har ett bättre grepp om hur studenten kan komma att se ut, förklarar Simon Blixt, skolchef.

Annons
Bollerups studentbal på Kronovalls slott i fjor.
Bollerups studentbal på Kronovalls slott i fjor.Foto: Torun Börtz

Nova Academy i Simrishamn hade ett internt möte kring studenten i veckan med lärare, administration och en elevrepresentant, där man kom fram till tre olika tänkbara scenarier.

– Det första är självklart att kunna köra en vanlig student, vilket såklart är extremt osannolikt. Det andra scenariot är att det skulle se ut ungefär som förra året med ett lite mindre utspring uppdelat klassvis, säger Emil Andell Hansén, kommunikatör.

– Om situationen fortfarande ser ut som den gör nu får vi försöka komma fram med en digital lösning.

Skolan inväntar besked från skolchefen i kommunen.

Österlengymnasiet i Simrishamn pågår planeringen tillsammans med studentkommittén.

– Vi resonerar kring olika scenarios beroende av de restriktioner som kommer att gälla i juni. Förra årets studentdag hade vi förlagt till Kronovalls slott med stora ytor och härligt slottspark, vilket blev väldigt lyckat. Kanske blir det repris på det upplägget även i år, men vi resonerar också kring ett utspring från Österlengymnasiet eller annan plats i Simrishamns centrum, säger rektor Christina Bergkvist i ett mejl.

– Allt sker såklart i dialog med kommunens andra gymnasium Nova Academy.

Smilla RoxeniusSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons