Annons
Bromölla

Tummen upp för nya spritregler

Det råder för första gången enighet kring alkoholserveringen på Sweden Rock. Nya villkor gör att alkoholhandläggaren ger tummen upp.
Bromölla • Publicerad 3 juni 2014
Foto: 

Ett stående inslag inför Sweden Rock Festival har varit oenighet kring det tillfälliga alkoholtillståndet. Festivalledningen ansöker alltid om att hela festivalområdet ska vara serveringsyta och alkoholhandläggaren anser inte att det är en bra idé. Sedan har kommunalråd, Heléne Björklund, på delegation beviljat tillståndet ändå.

I år är det annorlunda. Alla är överens. Nadine Milbourn, alkoholhandläggare på Sölvesborgs kommun, berättar att hon efter rådgivning med länsstyrelsen anser att den stora serveringsytan ska gå att överblicka.

Annons

– Under år 2013 och 2014 har tillståndsenheten tillsammans med länsstyrelsens alkohol- och tobakshandläggare samt representanter från Sweden Rock Festival AB haft kontinuerliga möten för att diskutera hur man på bästa sätt kan hantera överblickbarheten på festivalområdet, säger hon.

Det rör sig bland annat om nya villkor inför årets festival och en utökad organisation bestående av operativ personal, serveringsansvariga barchefer, övrig barpersonal, publikvärdar, entrépersonal och ordningsvakter.

Vilket är publikvärdarnas uppgift?

– Publikvärdarnas uppgift kommer att vara att cirkulera ute på serveringsytan för att överblicka området. Uppmärksammas någon besökare som är märkbart påverkad eller mer därtill eller om en minderårig noteras förtära alkoholdryck ska publikvärdarna notera detta i en loggbok och sedan tillkalla en ordningsvakt som genomför själva ingripandet.

Hur kommer efterlevnaden av beslutet följas upp från din sida?

– Vi kommer först och främst träffa både publikvärdar och barchefer under rockfestivalen för att presentera oss, betona alkohollagens bestämmelser ytterligare en gång och även besvara eventuella frågor. Vi kommer dessutom att göra oanmälda tillsynsbesök under rockfestivalen där vi kommer att kontrollera hur personalen i barerna och i entréerna samt publikvärdarna arbetar.

– Vi kommer även att ha ett uppföljningsmöte efter rockfestivalen för att utvärdera de nya villkoren. Granskning av publikvärdarnas loggbok kommer då bland annat att ske.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Roger Bing
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons