Annons

Anna, 24, basar över ett av Skånes största lantbruk: ”Jag är väldigt driven”

Anna Danielsson bryter ny mark. Den 24-åriga lantmästaren chefar över ett av Skånes största lantbruk.
– Jag har ett genuint intresse och är väldigt driven, säger hon anspråkslöst.
Högestad • Publicerad 14 september 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Anna Danielsson är ny driftschef på Högestad & Christinehof. Här plöjer ett stort ekipage en åker där det ska odlas råg nästa säsong.
Anna Danielsson är ny driftschef på Högestad & Christinehof. Här plöjer ett stort ekipage en åker där det ska odlas råg nästa säsong.Foto: Fredrik Sjöstrand

Sedan juli i år leder hon arbetet på Högestad & Christinehof med växtodling på 2 000 hektar, upp emot 500 nötkreatur, stora silor och modern maskinpark med stora traktorer. Anna Danielsson är driftschef – eller inspektor som det hette förr.

Den titeln på ett ”lantbruksbefäl” andas ålderdom och manlig domän. Kanske är Anna Danielsson nu den första kvinnan i landet på posten som driftschef.

Annons

– Jag känner i alla fall inte till någon annan, vare sig nu eller tidigare, säger hon.

När YA besöker Högestad är hon mitt i planeringen av allt som måste göras den närmaste tiden. Via datorskärmar kontrollerar hon torkningen av all spannmål som ska lagras i silorna. Hon åker ut varje dag och tittar på allt som ska sås och plöjas och ser om ogräs måste bekämpas. Snart är det dags att ta upp sockerbetorna.

– Det här är ett väldigt lärorikt jobb. Variationen är det bästa, säger hon.

Samtidigt som Anna Danielsson började i somras fick godset också en ny ansvarig för skogen: Tomas Pålsson.
Samtidigt som Anna Danielsson började i somras fick godset också en ny ansvarig för skogen: Tomas Pålsson.Foto: Fredrik Sjöstrand
Via datorskärmarna har Anna kontroll över torkningen och lagringen av olika sorters spannmål. 10 000 ton lagras i silorna på gården.
Via datorskärmarna har Anna kontroll över torkningen och lagringen av olika sorters spannmål. 10 000 ton lagras i silorna på gården.Foto: Fredrik Sjöstrand

Hon sökte jobbet som driftschef under sin sista termin på lantmästarutbildningen i Alnarp. Det vågade hon trots sin ringa erfarenhet.

– I annonsen lät det väldigt trevligt och inspirerande. Det stod inte heller, som det brukar göra, att man behöver flera års erfarenhet, utan att de personliga egenskaperna är viktiga. Så då sökte jag, säger Anna Danielsson.

Hon fick jobbet en månad senare, redan innan hon tagit examen, men började först i juli. Det berodde på att hon skulle hjälpa till hemma på föräldragården i Östra Tommarp med bland annat jordgubbsskörden.

Anna Danielsson är uppväxt på lantbruket i Östra Tommarp med växtodling och grisuppfödning. Hon har länge haft en tanke i bakhuvudet på att en dag ta över gården. Nu basar hon i stället över mer än tio gånger så stor areal med sex heltidsanställda och extrapersonal under högsäsongen. Alla utom hon själv är män.

– Det skulle vara roligt om det kommer in fler tjejer, säger hon.

Godsets stordragare är en bandtraktor, en Challenger. Här drar den en jordbearbetningsmaskin. Anna Danielsson är intresserad av ny teknik.
Godsets stordragare är en bandtraktor, en Challenger. Här drar den en jordbearbetningsmaskin. Anna Danielsson är intresserad av ny teknik.Foto: Fredrik Sjöstrand

Anna Danielsson har ett genuint intresse för lantbruket.

– Jag tycker att det är väldigt roligt – det är inte som vilket jobb som helst. Jag är väldigt driven, säger hon.

Annons

Helheten lockar henne, inte bara växtodling och djur utan även modern teknik. Gps och annan digital teknik är en del av det moderna precisionsjordbruket.

Nästa tillskott hon hoppas kunna köpa in är en N-sensor. Den sitter på taket till traktorn och ”läser av” bladmassan när man kör i en gröda på ett fält. Med hjälp av den man man sprida kväve mer exakt. Odlingen blir därmed miljövänligare och man kan få högre skörd.

Anna Danielsson arbetade med olika typer av lantbruk innan hon utbildade sig till lantmästare på SLU. Nu är hon driftsansvarig på Högestad & Christinehof.
Anna Danielsson arbetade med olika typer av lantbruk innan hon utbildade sig till lantmästare på SLU. Nu är hon driftsansvarig på Högestad & Christinehof.Foto: Fredrik Sjöstrand

Anna Danielsson

Ålder: 24 år.

Bor: Lyckås.

Uppväxt: Östra Tommarp.

Utbildning: Naturbruksgymnasiet på Bollerup och därefter lantmästare på SLU.

Övrigt: Driver Automatbutiken i Östra Tommarp tillsammans med sina systrar Ellen och Marta Danielsson.

En tredjedel av odlingen på Högestad & Christinehof är ekologisk. Anna Danielsson tycker bäst om den konventionella delen. Den är mest rationell, tycker hon, och betonar att det är viktigt att använda alla resurser så effektivt som möjligt.

– Vi som producerar livsmedel har ett väldigt viktigt yrke. Då ska vi odla så bra vi kan på den marken vi har, säger hon.

”Jag tycker om att planera jobbet och få ett bra flyt. Det ska vara kul för alla att gå till jobbet, jag vill att alla ska tycka att det är lika roligt som jag tycker.”
Anna Danielsson
Anna Danielsson är är van att arbeta med både djur och växtodling. På sitt nya jobb får hon multiplicera allt med minst 10.
Anna Danielsson är är van att arbeta med både djur och växtodling. På sitt nya jobb får hon multiplicera allt med minst 10.Foto: Fredrik Sjöstrand

Anna Danielsson vill få så stora skördar som det går. Att öka dem är ingen ”quick fix” utan ett långsiktigt arbete som görs med hjälp av olika strategier. I år är hon mest nöjd med skörden av maltkorn på åtta ton per hektar.

Hur är du som chef?

– Jag tycker om att planera jobbet och få ett bra flyt. Det ska vara kul för alla att gå till jobbet, jag vill att alla ska tycka att det är lika roligt som jag tycker.

Är det många som är imponerade av dig på ditt nya jobb?

– Många har stöttat mig och gratulerat. De är väldigt glada för min skull.

Skånes största skogs- och lantbruk

Högestad & Christinehof ägs av familjen Piper och är Skånes största enskilda skogs- och lantbruksverksamhet. Arealen är 13 000 hektar, varav lantbruket är på 2 000 hektar. 700 hektar odlas ekologiskt och resten konventionellt. Där finns också omkring 230 kalvande köttkor.

Ett 20-tal personer, koncentrerade till godset Högestad, arbetar där. Förutom lantbruk arbetar godset också med skog, vilt och jakt. Den biologiska mångfalden gynnas bland annat genom nyanlagda våtmarker och blommande fältkanter.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons