Annons

Anhörig till hemtjänsten: ”Snälla använd munskydd”

Peter von Troil vill skydda sin 94-årige pappa från covid-19 i kontakterna med hemtjänsten. Därför har han köpt munskydd till personalen, men dessa slutade användas i förra veckan.
– De sa att de inte längre hade lov att använda dem.
Svarte • Publicerad 26 maj 2020
”Pappa är väldigt nöjd med hemtjänstpersonalen. Han kallar dem sina änglar. Vi önskar bara att alla kunde respektera vår syn på att använda munskydd”, säger Peter von Troil, här med sin pappa Tommy.
”Pappa är väldigt nöjd med hemtjänstpersonalen. Han kallar dem sina änglar. Vi önskar bara att alla kunde respektera vår syn på att använda munskydd”, säger Peter von Troil, här med sin pappa Tommy.Foto: Fredrik Sjöstrand

Tommy von Troil bor i Svarte och har stöd av hemtjänsten. Hans son Peter von Troil är kritisk till att personalen som vårdar honom inte använder munskydd.

För att lösa sin pappas situation beslöt han att själv köpa munskydd till personalen som vårdar hans pappa.

Annons

Till en början säger han att han fick klartecken från lokala enhetschefen för hemtjänsten. I slutet av april fanns munskydd i hallen hemma hos sin pappa, med uppmaningen att personalen skulle använda dem.

– Vissa använde munskydden, men tyvärr inte alla i personalen som besökte pappa, säger Peter von Troil.

Hur effektiva munskydd i olika kvaliteter är och när de bör användas har debatterats flitigt den senaste månaden.

Den 7 maj kom nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten med tillägg om munskydd.

– Nu såg det ut som om vi äntligen skulle kunna få igång bruket av munskydd i förebyggande syfte, kände jag. Men den 22 maj fick jag det förvånande beskedet av hemtjänstpersonalen att de inte längre fick lov att använda de munskydd som vi tillhandahöll, säger Peter von Troil.

– Jag ringde till hemtjänsten men fick inte något tydligt svar på varför det var så. Man sa att tillägget om munskydd gällde bara ”när smitta kommit in””.

I hallen hemma hos 94-årige Tommy von Troil i Svarte.
I hallen hemma hos 94-årige Tommy von Troil i Svarte.Foto: Fredrik Sjöstrand
”Personalen gör sitt bästa men kan inte vara säkra på att de inte bär på smittan trots att de inte har symtom”, säger Peter von Troil.
”Personalen gör sitt bästa men kan inte vara säkra på att de inte bär på smittan trots att de inte har symtom”, säger Peter von Troil.Foto: Fredrik Sjöstrand

När YA besöker Tommy von Troil gör hemtjänsten ett av sina dagliga besök. Inga munskydd används.

Peter von Troil tycker att det finns rent emotionella faktorer att väga in.

– Varför kan man nu inte längre respektera min pappas önskemål om att få skyddas från symtomfri smitta så att han inte behöver känna sig otrygg och rädd?

”Om en brukare eller anhöriga vill att vi tar på oss munskydd i förebyggande syfte är det väl inte konstigare än att de ber oss ta på skoskydd för att inte smutsa ner?”
Åsa Lundblad, medicinskt ansvarig sjuksköterska

Enhetschefen inom hemtjänsten vill inte uttala sig och hänvisar till Åsa Lundblad, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Ystads kommun.

Annons

– Jag har inte hört talats om något förbud att använda munskydd i förebyggande syfte och om den enskilde så önskar, säger Åsa Lundblad.

Hon konstaterar att det inte finns några generella råd för hemtjänstpersonal att använda munskydd vid hembesök, och att hon som medicinskt ansvarig sjuksköterska bara har synpunkter på sådant som ska ingå i den ordinarie skyddsutrustningen.

– Om en brukare eller anhöriga vill att vi tar på oss munskydd i förebyggande syfte är det väl inte konstigare än att de ber oss ta på skoskydd för att inte smutsa ner?

– Jag kan förstå att det kan vara känslomässigt viktigt för den enskilde och vårt uppdrag handlar ju också om att få människor att känna sig trygga.

Frågan om att använda munskydd i förebyggande syfte som den enskilde själv tillhandahåller kommer att tas upp under tisdagen på ett möte i hemtjänstverksamheten.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons