Annons
Insändare

Lisbeth Mirtorp: I Moderaternas Simrishamn smyghöjs skatten

Den 15 mars fick jag och mina grannar en kallelse från lantmäteriet. Förrättning har begärts av Simrishamns kommun och berör skötseln av vissa gator i Gröstorp. Anledningen uppges vara att det saknas detaljplan.
Simrishamn • Publicerad 25 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Impevägen som den såg ut för några år sedan.
Impevägen som den såg ut för några år sedan.Foto: Mattias Lundwall

Efter lite efterforskning har det visat sig att det redan på 70-talet fanns ett förslag till detaljplan ”som av okänd anledning” inte antagits.

Simrishamns politiker väljer därför nu, istället för att göra det rätta, upprätta en ny plan eller revidera den gamla att vältra över ansvaret och kostnaderna på de boende i byn. Kommunen har sedan åtminstone 1978 inte invänt mot detta.

Annons

Anmärkningsvärt nog har en detaljplan upprättats för den del av byn som ligger öster om byns genomfartsväg.

Hur vissa gator i samma by kan vara kommunala och andra inte är obegripligt. Dels är det synnerligen opraktiskt att t.ex. skicka snöröjare att ploga några enstaka gator i byn för att efter ofullbordat verk återvända till stan? Och inte minst vad är det för miljötänk?

Då frågan tydligen beror av om detaljplan finns eller inte undrar jag - varför detaljplan för halva byn och Lantmäteriförrättning för andra halvan? Var är logiken och hur är det med likheten inför lagen? Likhet inför lagen är grundlagsfäst och man kan väl ändå fråga sig hur den principen manifesteras i exemplet Gröstorp som kommunen nu agerar?

(RF 1:9 Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.)

Kommunen vältrar alltså över kostnader för skötsel och underhåll av gatorna på oss bybor - något vi redan betalar för via skattsedeln. Dessutom begär man en utredning från Lantmäteriet som vi, som inte ens bett om den, ska betala.

Detta är ett synnerligen utstuderat sätt att smyghöja skatten för en del invånare i kommunen. Det minsta man kan begära att få för den skatt vi betalar är väl grundläggande infrastruktur?

Tydligen har liknande processer redan drivits i bl.a. Vitemölla. Och jag är övertygad om att det här kommer fortsätta från by till by, på de ställen kommunen ser en möjlighet att frånskriva sig sitt ansvar och vältra över kostnader på medborgarna.

De som kan ändra på detta är politikerna som enligt Lantmäteriet kan dra tillbaka ansökan. Själv kommer jag att extra noga tänka över vem jag lägger min röst på i nästa val och jag hoppas att fler väljare gör detsamma. De politiker som behandlar de egna kommuninvånarna på detta cyniska sätt är inte värda våra röster.

Lisbeth Mirtorp, Gröstorp

Annons
Annons
Annons
Annons