Annons
Nyheter

Currywurst, knake och kandidaten

Nyheter • Publicerad 26 januari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

På tal om korv...varför i hela fridens namn är currywurst berlinarnas favoritsnabbmat? Jag har inte själv smakat denna korv, den feta och mäktiga doft som omger stånden där den saluförs har hittills avskräckt mig.

Men vad har curry med Berlin att göra? Hade det varit i London hade jag begripit direkt med tanke på att det under rätt många år var en hel del engelsmän i Indien och i länderna runtomkring. Men hur många berlinare har varit i Indien i ett historisk perspektiv? Nån som vet nåt?

Annons

Och fortsatt på tal om korv så var jag i knakens hemstad Lund i onsdagseftermiddag. Även denna korv har svårt för att finna nåd inför min gom – det förefaller mer vara en ritual, en liten vardagsceremoni, att äta en lundaknake än en kulinarisk högtidsstund.

Att komma med bil till Lund i dessa snötider var en rysare. Lunds kommun tar inte det här med snövallar på gatorna så allvarligt och naturligtvis fastnade jag i den halvmeter djupa modden precis utanför huvudentrén till Akademiska föreningen, AF.

Eftersom jag är en stor parkeringsoptimist satsade jag på att det skulle finnas en ledig plats på Sandgatan eller nere vid AF eller rent av precis utanför grindarna till Kulturen, som var mitt mål.

Jag hade glömt bort hur det är i Lund...

Och när jag efter mycket om och men lyckats vända bilen mellan snöhögarna utanför AF fastnade jag i den lilla backen upp mot Sandgatan. Det var så moddigt att man behövt sjöstövlar för att ta sig fram torrskodd.

Jag backade tillbaka och tog rejäl sats och for upp för backen med snömodden sprutande från bakhjulen flera meter upp i luften. En och annan student blev nog lite blöt men så är det hårda livet i Lund.

I vanlig ordning gjorde jag en liten nostalgirunda i min gamla stad och fann, som vanligt, att ingenting var som förr – mer än det gamla hus en bit bakom Kulturen där min mormor och morfar bodde i många år.

De hyrde ut ett rum till en student och det var lite märkvärdigt med den där ynglingen. Jag minns att mormor hyssade på oss ungar så vi inte skulle störa "kandidaten som studerar".

När jag var "kandidat" var det snarare tvärtom...

Som vanligt!

Annons

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons