Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Lördag

Vad får jag för mat för 2000 kronor?
Nyheter • Publicerad 23 maj 2003

Jag kan inte låta bli att kommentera den fantastiska middag, som åtta personer knutna till Charlotte Berlins stiftelse i Ystad, avnjöt i juni förra året. Notan slutade på 23 877 kronor, vilket innebär knappt tretusen kronor per kuvert. Nu är det inte så att dessa pengar kommer från skattemedel eller andra allmänna pengar. Det är alltså inte vi skattebetalare som stått för notan utan Charlotta Berlins förvaltade kvarlåtenskap. Stiftelsen har tillgångar på runt 20 miljoner så middagen kommer väl knappast att störa museiverksamheten. Men det finns andra aspekter på middagen. Inte minst moraliska. För det var ju inte vilka som helst som var med på middagen. Nästan alla är höga makthavare i kommunen som till exempel Annika Becker, gymnasiechef, Jan-Inge Ahlfridh, fd kommundirektör, Britt Mattsson (m) fd ordf i kulturnämnden, Håkan Nilsson, chef för Klostermuseet, kyrkoherde Susanne Keyser och i spetsen för denna famösa fest stod centerpartisten Håkan Mattsson, före detta fullmäktigeordförande i Ystad. Detta är människor med sådan position i samhället att de har ett större moraliskt ansvar än andra. Även om det är juridiskt helt korrekt och inte drabbar någon fattig så är det för mig självklart att deltagandet i en sådan här överdådig tillställning får betydelse för personernas trovärdighet. Den vanliga medborgaren blir förstås störd över slöseriet och den irritationen spiller över på deltagarnas övriga verksamhet. Detta bör förstås vara självklart för ett gäng så erfarna, offentliga personer. Och det är just överdådet som sticker i ögonen. Det handlar inte om en ordinär middag på en krog i stan utan om ett lyxlir i den högre skolan. Jag vet inte vad den så kallade Festmenyn innehöll men den kostade i alla fall 2 000 kronor per kuvert. Och så drack man champagne - Moét & Chandon för 554 kronor flaskan - och lite andra viner och sprit för 7 000 kronor. Av rent kulinariskt intresse skulle jag gärna varit med på middagen. Vad får jag för mat för 2 000 kronor? Jag har ätit på både en och två-stjärnors krogar i Frankrike och för 2 000 kronor får jag där en rejäl matupplevelse. Även i sådana kulinariska elitsammanhang är 2 000 kronor per kuvert en stor summa. 23 800 kronor hade kunna göra stor nytta bland svårt drabbade barn ute i världen (undrar om kyrkoherden tänkte på det?), en god gryta och några vinare från systemet hade räckt till de åtta frossarna. Jag hade kunnat fixa det för en tusenlapp. Lätt. Ha en go helg! Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons