Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Lördag

Inget fusk med maten
Nyheter • Publicerad 8 november 2002

Jag har fått några förfrågningar om receptet på den Mumma som jag avnjutit uppe i Kristianstad och som var gjord av en pensionerad överste. Tyvärr måste jag göra alla intresserade besvikna. En av överstens egenheter var att han var väldigt hemlighetsfull. Förmodligen hade han ett förflutet inom underrättelsetjänsten. Han kom alltid med Mumman färdig och klar och vägrade att berätta vilka ingredienser och mängder han använde. Han gjorde också en underbar svampsås och det var likadant med den. Han kom med såsen färdig i en kastrull, invirad i tidningspapper i en kasse. Dessutom var han väldigt duktig på att göra vin av olika svenska bär men ingen hade varit nere i hans källare där vinet blev till. Att det skulle ha förekommit något fusk med hans mat- och dryckeskonst är fullständigt uteslutet men jag har råkat ut för det i andra sammanhang. För många år sedan blev jag bjuden på middag. Det serverades pasta med kött och sås. Det smakade väldigt bra, italienskt och äkta och jag uttryckte min beundran till den kvinnliga kocken som log blygsamt och tackade. Men när jag skulle slänga ett tomt cigarettpaket i soporna under diskbänken upptäckte jag två tomma burkar med färdig, italiensk pastasås. Jag sade aldrig någon men min relation med kvinnan blev inte långvarig. Nej, när det gäller överstens Mumma får ni väl göra som jag gör varje jul - experimentera. En dag hittar vi kanske precis rätt balans mellan ingredienserna. Jag fick, för övrigt, ett långt och trevligt mail från en man som uppenbarligen är från Norge. Han vill också prata mat. Särskilt korv. Han tycker att jag glömt bort att nämna de norska korvarna som han menar är väl så goda som både de franska och svenska, som han tror att jag föredrar och favoriserar. Han rekommenderar en korv som heter Servelat och som man äter med mos, gurka och rå lök - särskilt god är den i en kiosk som ligger i en gränd nära järnvägsstationen i Bergen. Ja, där blev jag ställd. Jag har aldrig varit i Bergen och jag har aldrig hört talas om Servelat. Jag har bara varit i Norge en gång och då åkte jag med ett malmtåg från Björkliden, i Sverige, över gränsen till Narvik. Där såg jag ingen korv. Är det någon som vet något om Servelat så hör av er. Går den att köpa i Skåne, tro? Ännu är helgens meny oskriven men är det inte tid för en kraftig och mustig soppa? Ha en go helg! Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons