Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Måndag

Det enklaste och snabbaste blev det bästa
Nyheter • Publicerad 18 maj 2003

Visst har det varit en skön helg? Själv har jag byggt ett balkongbord till sommarens alla vackra plantor, och så kan man förstås ställa sin kaffekopp där också. Skräddarsytt efter balkongmurens vinkel med avrinningslutning och allt. Blev riktigt fint, tycker jag själv. Det är alltid trevligt att göra något med sina händer mer än bara trycka ner tangenterna på datorn. Och så har vi haft besök från Danmark och denna trevliga kvinna hade den oerhört goda smaken att ha med sig två stora påsar med danska wienerbröd och andra kakor. Jag är väldigt förtjust i danska wienerbröd som jag håller för att vara bäst av alla de wienerbröd jag har ätit i olika länder hittills i mitt liv. Vi pratade om det och mellan tuggorna slängde jag ut den akademiska frågan om varför de danska wienerbröden är godare än de svenska. Svaret kom rask från vår danska besökare: "De är fetare och sötare." Jo, så är det förstås. Lite mer smör, lite mer socker, lite mer chokladfyllning - det blir godare! Någon lightversion av danska wienerbröd lär aldrig skådas på denna jord, tack och lov. Jag har aldrig vågat mig på att baka wienerbröd, det verkar väldigt svårt och komplicerat. Men förr eller senare ska det väl bli dags. Kanske redan i kväll. Är onekligen lite sugen på att prova - och så sätta till lite extra av allt och se hur det blir. Ett av mina stora bakprojekt, biskvierna, vilar för tillfället. Under hela vintern har jag gjort alla möjliga och omöjliga varianter av denna godiskakornas prinsessa. Jag har malt mandel och gjort egna biskvibottnar efter konstens alla regler. Jag har rört ihop fyllningar efter olika recept, det ena värre än det andra. Jag har provat med krokantfyllning, likörfyllning, plommonfyllning och förstås olika chokladfyllningar. Vill man kan ett biskvibak ta en hel dag och vara väldigt omständligt. Men man kan också välja en snabbvariant. Riv färdig mandelmassa och blanda med en äggvita. Gör platta kakor och in i ugnen. Bottnarna är färdiga. Ta färdig hasselnötsmassa och bre på och doppa härligheten i smält choklad. Går på en timme. Jag har förstås testat alla varianterna på min lilla familj, som är erfaren och ganska kräsen. Blott Hunden uppskattade till fullo alla biskvier jag gjort. Men den som tog hem full pott hos testgruppen var snabbvarianten. Det tog mig hårt och biskviexperimenten avstannade. En comeback med wienerbröd är kanske inte så dumt... Som vanligt? Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons