Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Tisdag

Pannbiff eller pizza?
Nyheter • Publicerad 14 januari 2002

Nu ska vi ägna oss åt lite undersökande journalistik. Jag har länge varit intresserad av mat - ja, sedan mitt livs första dag, måste jag nog säga. Och jag följer utvecklingen inom svensk matkultur med stor nyfikenhet.

Annons

Och jag har sett hur den svenska husmanskosten allt mer får ge vika för internationella influenser. Det noterar jag med blandade känslor. Förvisso har vi alltid varit alltid varit påverkade utifrån, det klassiska exemplet är kåldolmarna, men de senaste tio åren har det blivit väldigt tydligt i det officiella utbudet.

Det är hart när omöjligt att få en biffstek med lök, stekt potatis och brun sås på en restaurang en söndagseftermiddag. Men väl pizzor i massor, kinamat, italiensk mat, grekisk mat och så vidare.

Det har jag inget emot - jag lagar i huvudsak mat hemma som är inspirerat av den sydeuropeiska kulturen - men ibland får jag ett otroligt sug efter bruna bönor, ärtsoppa eller hemmagjorda köttbullar med riktig potatismos.

Hur står det egentligen till i folkhemmet? Jag satte mig i går morse och lusläste tidningen. Alla lunchrestaurangernas utbud, skolmaten och pensionärsmatsedlarna. Det borde väl ge en hyfsad bild av vad vi äter.

Lunchkrogarna och pensionärsrestaurangerna är betydligt traditionella än vad jag trodde. Sex av åtta lunchkrogar serverar fisk på tisdagar och lika många erbjuder soppa på torsdagar. Men blott tre av åtta krogar serverar ärtsoppa och pannkakor.

Pensionärerna har det likadant. Sex av åtta kontrollerade serveringar erbjuder fisk på tisdagar och samtliga serverar soppa på torsdagar. Men bara tre av åtta erbjuder ärtsoppa.

Annars äter lunchgästerna och pensionärerna ungefär samma traditionella mat. Det är ungstekt grishals, panerad fläskkotlett, kalops, revbensspjäll, oxrullader, pannbiff, plommonspäckad köttfärslimpa, köttbullar, pytt i panna och kyckling.

Där hittar vi en del av vår vanliga husmanskost. Dock erbjöd ingen, varken pensionärsserveringarna eller lunchkrogarna, bruna bönor. Är det för tung mat för oss moderna människor?

Skolorna är lite udda. Här anpassar man sig till de ungas smak. Således finner jag pizza, varmkorv, grillburgare, spaghetti med köttfärssås, kycklingburgare, tacos och Shanghaigryta med ris.

Men här finns också pannbiff, torsk och köttbullar.

Annons

En skola dristar sig till att servera ärtsoppa med pannkakor och det är bra - men på en tisdag!?

Någon som ska med på lunch?

Klart vi hörs!

Robert Dahlström, 0411-645 53

robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons