Annons
Nyheter

En sista fest med julnissarna

Nyheter • Publicerad 17 januari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag stängde ytterdörren försiktigt, smög ljudlöst genom hallen och gled upp längs väggen i vardagsrummet. Jag drog sakta mitt vapen, en sekatör, och rusade fram och skrek: "Hands up! Detta är en julgransplundring! Dra ut sladden till belysningen"

De två tomtenissarna och julbocken, som satt under granen, hoppade högt och den ene av nissarna välte ut ett stort glas julmust.

Annons

"Gud, vad du skräms", sade den ena nissen och hytte med sin lilla näve. Jag log bistert och förklarade att nu var det dags att klippa ner granen och hiva ut den genom balkongen. Julen var över och nissarna och bocken kunde åka hem och vila upp sig efter sin vakttjänstgöring under granen.

"Det var faktiskt på tiden. Vi satt just och undrade om du inte fattat att vi skulle ha dansat ut julen redan i fredags. Hade det dröjt någon dag till så hade vi satt igång en rejäl barrning och dessutom kontaktat huvudkontoret för konsultation", sade den äldste av nissarna, som var en slags förman i denna lägenhet.

De samlade ihop sina sovsäckar av grov juteväv, sina träskålar och började sela på julbocken. De var ivriga att komma iväg. Semestern väntade. Men först skulle de hjälpa till med granen, så föreskrevs det i förordningen.

De båda nissarna klättrade flinkt runt i granen och plockade loss belysningen, de röda glaskulorna, glittret och änglarna. Jag packade ner i jullådan efter hand och vårt samarbete gick smidigt och friktionsfritt.

När granen var avklädd sågade jag av grenarna och lade dem i en hög och nissarna, och julbocken också i viss mån, började samla ihop alla barr som drösat ner på golvet. Efter en halvtimme var vi färdiga och jag kastade ut granstammen från balkongen. Den for som ett spjut genom luften och missade en hund med blott några centimeter. Så får man inte göra. Och nissarna vojade och tog sig för huvudena.

När allt var städat och klart bjöd jag ut nissarna och bocken i köket och plockade fram det sista av julskinkan, julosten, en torr kant vörtbröd och en liter julmust. Så festade vi om ett par timmar innan det var dags för nissarna att ge sig av upp genom kalkelungnen.

"Hälsa hem, mina vänner, så ses vi nästa år!" De vinkade glatt och försvann.

Nu är julen över.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons