Annons
Nyheter

En skånsk nationalrätt

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2007
En skånsk nationalrätt
En skånsk nationalrättFoto: 

Vad är den skånska nationalrätten? Enkelt, säger ni: Gås!

Njaaa, är det verkligen så enkelt? Gås i alla ära, gillet närmar sig med raska kliv, men är inte seden att äta gås från början en dansk sed? Nåja, gås ligger förstås bra till.

Annons

Men vad säger ni om sill då? Sill har vi ju fiskat i eviga tider på den skånska ostkusten och finns det någon som kan lägga in sill som vi i Skåne? Jag vill mena att inlagd sill är en av de tunga kandidaterna till beteckningen skånsk nationalrätt. Och jag vet att Skånska Sillakademin håller med.

Ännu en uppstickare måste ju vara äggkaka, eller som vi säger "äggakaga", självklart serverad med fläsk och rårörda lingon. Jag vet att en del upplänningar beskriver maträtten som Skånsk Äggkaka medan andra icke så upplysta – vissa kokboksförfattare till exempel – kallar den för ungspannkaka. Vulgärt!

När vi tänker på efterrätter då har ju den skånska spettkakan en särställning. Eller som vi säger "spiddekaga". Eller är det bara turister som numera äter spettkaka som exotiskt kuriosa? Fast senast jag var på bröllop i Skåne då tronade en rejäl spettkaka på bordet. Spettkakor är vackra!

Vi har väl inte direkt några kötträtter att komma med, inte som jag kan komma på just nu i alla fall. En rätt som pytt i panna sägs ju vara uppfunnen i Dalby och där ingår kött men det är väl osäkert om den verkligen blev till där. Dillkött och pepparrotskött minns jag också med välbehag från mormors kök i Jordberga men hur skånska är dessa rätter?

Gris i alla dess former är vi förstås bra på men det är man ju i stor sett över hela världen och biff och oxfilé och annat nötkött finns överallt.

Gås, javisst, men hur här det med höns- och kycklingrätter – har vi något där som sticker ut? Tveksamt. Likadant med frukt, då tänker jag i första hand på äpple. Förvisso finns skånsk äppelkaka men den är ju bara en variant av alla andra äppelkakor i hela landet där det finns äpple.

Vi ska kanske tänka oss en hel meny – den skånska nationalmenyn. Då måste det börja med ett rejält sillbord, förstås, med minst fem sorters brännvin, bröd, riktigt smör och andra nödvändiga tillbehör. Och till huvudrätt blir det gås med svartsoppa som inledning. Och till det dricker vi "franskt" som man sade förr i tiden. Det vill säga rödvin. Som efterrätt äter vi skånsk äppelkaka och till kaffet avnjuter vi spettkaka och som vickning blir det en guldgul äggkaka.

Är vi överens om detta?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons