Annons
Nyheter

Fem fina variationer av lammstek under en vecka

Nyheter • Publicerad 13 november 2008
Fem fina variationer av lammstek under en vecka
Fem fina variationer av lammstek under en veckaFoto: 

Det blev ingen lammstek i allhelgonahelgen men väl förra helgen. En fin stek på drygt ett kilo. Späckad med vitlök, timjan och rosmarin och penslad med olivolja. Kokt potatis, brysselkål och en rödvinssås. Underbart gott!

Men eftersom jag ännu inte satt ner foten när det gäller mikrovågsugn, kvinna eller hund så blev det förstås mycket kvar av steken. I måndags bestämde jag mig för att göra ett experiment, jag gav mig den på att steken skulle ätas upp i veckan och målet var att variera så att jag inte tröttnade på lammet.

Annons

I måndags repeterade jag bara lördagens middag, kokte ny potatis, nya brysslare och värmde skivor av steken i det som var kvar av rödvinssåsen. Nästan ännu godare än i helgen. I tisdag blev det tunna, strimlade skivor av steken i ett pitabröd tillsammans med sallad, tomat, lagom stark fefferoni och en enkel vitlöksdressing bestående av gräddfil, lite kryddor och pressad vitlök. Här kan man med fördel ösa på med chilipeppar om man vill ha det hett om öronen.

I onsdags gjorde jag en helt vanlig pyttipanna (heter för övrigt bixemad på danska). Jag lade ner lite jobb på att tärna potatisen, lammköttet och löken ganska fint, det ser aptitligt ut och blir godare. Självklart två stekta ägg och skivade rödbetor till. Kryddningen av den ursprungliga steken fanns kvar i pytten och gjorde den pikant. Jag provade också med rårrörda lingon till och det fungerade så där. Rönnbärsgelé hade förmodligen varit godare.

Och så i går, torsdag, gjorde jag en mustig currysås med champinjoner, röd paprika, tunt slantade morötter och så lammköttet i strimlor. Eftersom jag gjorde såsen på vispgrädde blev det nästan som en stuvning. Massor av indiskt currypulver förstås och så chilipeppar i sådan mängd att brandvarnaren började tuta. Ris till detta och några liter kallt vatten...

Så var den lammstekens saga all. Allt gick åt och jag känner absolut inte att jag fått nog av lamm trots ett kilo på nästan en vecka.

Nästa vecka ska jag experimentera med att försöka laga så bra mat som möjligt så billigt som möjligt. Eftersom det varit enbart kött denna vecka tänker jag satsa på färsk fisk och fågel. En hel färsk, kyckling är billig mat och kan varieras hur mycket som helst. I samma currysås som lammet badade i är ju inte fel.

Jag hade också tänkt baka bröd, det var länge sedan, och det blir både billigt och väldigt gott. Nybakt bröd direkt från ugnen med en driva smör. Finns det något godare?

Ha en bra helg!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons