Annons
Nyheter

Förarstol kontra sittring

Nyheter • Publicerad 13 november 2009
Förarstol kontra sittring
Förarstol kontra sittringFoto: 

En god vän på tidningen tog upp ett ständigt återkommande spörsmål i relationen mellan oss män och våra närstående kvinnor. Saken gäller huruvida sittringen på toalettstolen ska vara uppfälld eller nerfälld i viloläge.

Enligt kvinnornas syn ska den alltid vara nerfälld, det anses vara normalläget, medan jag hävdar med en dåres envishet att hemma hos mig bor endast en man och därför är normalläget att ringen ska vara uppfälld. Jag har aldrig framgång med det argumentet.

Annons

Min gode vän tacklar problemet genom att göra en jämförelse och föreslå en uppgörelse. Om kvinna kan lära sig att skjuta tillbaka förarstolen i bilen efter genomförd körning då kan han tänka sig att överväga nedfälld sittring.

Detta är inga små problem. För oss män som är tämligen storvuxna – alltså långa, bredaxlade och muskulösa – är det ett helsicke att försöka komma in i förarsätet efter en späd kvinna. Och i många bilmodeller är det hart när omöjligt att köra tillbaks sätet om man inte sitter på det. Ni kvinnor måste förstå att det inte går att klämma in benen och kroppen på det minimala avståndet som råder mellan säte och ratt och pedaler efter att ni rastat bilen.

Jag har faktiskt varit med om att jag tvingats be en förbipasserande människa i passande storlek att sätta sig i bilen och skjuta tillbaks sätet. Det är förstås en märklig fråga och det har hänt att jag mötts av hånskratt och hänvisning till dolda kameran och direkt illasinnade blickar som om jag bedrev ett avancerat försök till flört eller ännu värre.

Jämfört med detta så är sittringsproblematiken ingenting. Jag förstår allvarligt talat inte problemet. Varför kan inte ni kvinnor helt enkelt fällas ner ringen när det behövs? Det kan inte finnas några hygieniska skäl, ringen är ju i precis samma skick nerfälld som uppfälld. Är det en fråga om estetik? Tycker ni att det ser illa ut med uppfälld ring – osmakligt på något vis? En välskurad toalettskål skäms väl inte för sig?

Eller är det helt enkelt så att ni besväras av att den uppfällda ringen är ett manligt avtryck som ni inte kan dela? En manlig symbolhandling, en ritual – ser ni den uppfällda ringen som ett uttryck för härskarambitioner?

Så ser vi i alla fall på det här med förarstolen i bilen. Jag skulle aldrig drista mig till att överseende skylla på kvinnlig vimsighet utan ser det som en genomtänkt och uttalad strategi för att göra klart för oss män att bilen ägs lika mycket av båda och inte är ett föremål som i första hand tillhör mannen – trots att vi byter däck, alltid tankar, tvättar bilen och trimmar motorn.

Bakskjuten förarstol mot nedfälld sittring? Köper ni den dealen, flickor?

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons