Annons
Nyheter

Frågan är om jag ska satsa på julgran i år eller...

Nyheter • Publicerad 20 november 2008
Frågan är om jag ska satsa på julgran i år eller...?
Frågan är om jag ska satsa på julgran i år eller...?Foto: 

Det brakar väl inte loss på allvar förrän nästa helg, Vi behöver lönen som kommer nästa vecka innan vi kan ge oss in i julen på allvar. Men tänk att det redan är första advent nästa helg – det högtidlighåller jag alltid.

Men redan nu funderar jag ofta på hur jag ska göra med julgran. Jag har egentligen ingen plats bland allt bråte i min lägenhet men en rejäl julstädning kan kanske ge ett litet utrymme i något hörn för en gran. Inte en hel, fullvuxen gran men kanske en topp? Kan man köpa bara en grantopp eller måste man köpa en hel fullvuxen gran och själv såg av toppen? Förmodligen är det så för varför skulle julgransförsäljarna bara sälja topparna – vad ska de göra med resten av granen, som ju inte är särskilt snygg utan topp.

Annons

Jag gläder mig mycket åt att kommunen och handelsmännen i min lilla stad satsar mer och mer på julutsmyckning och ljus för varje jul. I år har man bland annat Lübeck som förebild och det låter väldigt bra. Ty en stor sak med julmånaden är allt julpynt och julljus både utomhus och i fönstren. December är en mörk månad och vi behöver lyftas av färg, ljus och dofter.

Men frågan är hur jag ska göra med julgran. Det har nu gått många år utan egen gran och det känns inte riktigt bra. Doften, ljusen, alla röda kulor, stjärnan i toppen och det hemtrevliga ljudet av barr som rasslar ner på golvet är väldigt mycket jul för mig.

När jag levt ett mer familjebetonat liv har det alltid funnits med en stor och fin julgran i julfirandet. Till glädje för både människor och djur. När mina två katter var små och upplevde sin första julgran då blev det så uppsluppet att jag fick skruva fast granen i väggen med hjälp av en rejäl ståltråd. Kattungarna for runt i granen ungefär som Pluto och ekorrarna i julfilmen. Och den älskade Hunden var alltid lika förundrad över att vi tog in ett träd i lägenheten. Hon luktade och tittade men rörde den aldrig.

Är man ett par och ska sätta upp julgranen då är det alltid så att mannen ligger under granen med diverse verktyg och försöker få granen att stå rak med hjälp av de igenrostade skruvarna i foten. Kvinnan står alltid på lite avstånd och säger "lite mer till vänster, nej, det var för mycket, andra hållet, andra hållet!" Ja, ni vet.

Men en liten grantopp ska jag väl klara av att sätta upp utan vägledning, men är inte foten för stor för bara en topp? Ständigt dessa svåra frågor här i livet.

Ha en bra helg!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons