Annons
Nyheter

Har ni ätit grillad gås?

Nyheter • Publicerad 30 november 2009
Har ni ätit grillad gås?
Har ni ätit grillad gås?Foto: 

Det kom ett e-postbrev från Evy som jag tycker ni ska läsa:

"I helgen var jag hos min dotter och hennes familj i Malmö, där vi grillade en gås. Den smakade mycket bra, mör och saftig.

Annons

Den största skillnaden var att den typiska gåssmaken inte framträdde på samma sätt som vid tillagning i ugn.

Till gåsen hade vi en sås på torkade äpplen, som koktes ihop med vatten, för att sedan mixas med saften av apelsin och calvados.

Eftersom Du är ute och rör på Dig mycket och träffar många människor, så undrar jag om Du smakat grillad gås, blivit bjuden eller kanske grillat en gås själv? Jag är bara litet nyfiken."

Bästa Evy, tack för brevet. Jag studsade till en aning när jag kom till orden "...vi grillade en gås". Tyvärr berättar du inte hur ni grillade den men jag utgår i min fantasi från att ni grillade den hel på utegrillen på terrassen eller gräsmattan. En spännande tanke. En gås är ju ganska stor.

Nej, jag har varken grillat eller ätit grillad gås men tanken tilltalar mig. Dock har jag varit med om att både slakta och tömma en gås på blod (till svartsoppan) och rycka fjädrarna och en gång hade vi en gås av sådant format att den inte gick in i ugnen – då borde vi kanske ha tänkt på grillen? Jag har också rengjort både ugn och kök efter gåsorgie – det är anmärkningsvärt hur gåsfett kan sprida sig och kleta sig fast och orkar man inte med städningen på några dagar så sprider sig snart en kväljande odör av död gås i boningen.

För övrigt påstår en mathistoriker, som jag känner, att seden att äta gås vid Mårten inte alls kommer från Skåne utan från Drottning Kristinas hov i Stockholm på tiden då det begav sig. Jag har inte själv forskat i saken utan valt att bara förneka, småskratta ironiskt och skaka på huvudet åt den osannolika tanken att gåsätandet inte skulle härstamma från Skåne och Danmark. Ibland passar inte sanningen och då är det bara att förneka.

I Skåne ser vi ständigt tamgäss vanka omkring i väntan på ugnen, sommartid utgör de ett dekorativt inslag i gatubilden i Skanör och visst är det så att Nils Holgerssons färd på gåsaryggen startade i Skåne – på Västerlen – och den gåsen var skånsk och alla har väl hört talas om Abbekåsagåsen? Men har någon någonsin sett en tamgås på Kungliga slottet i Stockholm? Jag vet att man då och då åt svanar - kanske kan det vara så att mathistorikern blandar ihop dessa två ganska snarlika fåglar? Förmodligen inte men jag tror det i alla fall.

Nej, grillat en gås har jag aldrig gjort men en gång grillade vi ett halvt lamm ute i trädgården, över en djup grop med glödande kol. Dock felbedömde vi grilltiden katastrofalt men det är en annan historia.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons