GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hellre "träbonnar" än "foppatofflor"

Nyheter • Publicerad 24 juni 2009
Hellre "träbonnar" än "foppatofflor"
Hellre "träbonnar" än "foppatofflor"Foto: 

Trätofflan, eller "tollan" som vi i Skåne helt enkelt kallar denna fotbeklädnad, är tillbaka kan vi läsa i kvällstidningarna. Har den någonsin varit borta? Jag tycker att man har sett den lite då och då genom alla år. Men kanske inte som nu utformad som elegant damsko, om man nu kan överhuvudtaget göra något elegant av en "tolla"?

Själv använde jag ofta "tollor" i mina unga år, det är en praktisk sko och när jag jobbade på gamla anrika men dessvärre avsomnade Malmö Wienerkorvfabrik då använde alla "tollor" och likadant under mina perioder inom vården – vita "tollor" skulle det vara på båda ställena för att signalera god hygien och att man är seriös.

Jag har många minnen med "tollor". Jag ser på en bild då jag kanske var 21-22 år gammal och på väg till Frankrike. Jag står vid bilen någonstans längs den tyska motorvägen, autobahn, och på fötterna har ett par rejäla, bruna "träbonnar". Jag minns att vi blev utslänga från ett diskotek i sydfranska Montpellier av den enda anledningen att jag hade "tollorna" på mig. Det var ett fint ställe och jag blev upplyst om att sådana skodon använder bara den simplaste arbetaren och sådana var inte välkomna på det diskoteket. Det var mycket nära att han fick en "tolla" i pannan.

Man får en viss resning och auktoritet i trätofflor. Dels för att man kommer upp några rejäla centimeter från marken (trätofflan är alla platåskors urmoder), dels för att det hörs när man kommer i "tollor", särskilt om man har tåjärn på dem. När "verkaren" på wienkorvfabriken kom då hördes det, han var stor och tung och brydde sig inte om att gå snyggt och lugnt utan klampade på som den "verkare" han var.

Sedan försvann "träbonnarna" ur mitt liv men jag såg dem då och då och de blev allt vanligare även utomlands – det fanns särskilda "svenska" trätofflor med kurbitsmålning på, ungefär som dalahästar på fötterna, som jag minns var väldigt populära i Tyskland.

Helst skulle "tollorna" vara av god kvalitet, alltså ett bra träslag med tjock gummisula och så riktigt, slitstarkt läder på ovansidan. Rejäla doningar med andra ord. Fanns det inte en särskild Vollsjö-toffel, förresten, eller blandar jag ihop det med något annat?

Nu härskar en annan toffla, "foppatofflan". Den ser man över hela världen och i de mest anskrämliga färger. De är gjorda helt i plast, bara det får mig att vända mig bort. Inom sjukvården har de blivit otroligt populära – ja, säg var det inte finns en ful "foppatoffel" som förstör arbetsmiljön och som ger ens estetiska sinne en svår chock.

Nej, låt oss återvända till våra kära "träbonnar"!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.