Annons
Nyheter

Kackel blir kvinnlig kreativitet

Pladder, sladder eller babbel. Kvinnors berättelser benämns ofta nedsättande. Men det till synes irrationella kan lika gärna vara fri kreativitet, tror kvinnorna bakom självironiskt döpta antologin Kackel
Nyheter • Publicerad 24 november 2006
Samlade till kafferep. Men den böljande, kreativa konversation som kan uppstå när kvinnor träffas är inte att förväxla med sladder, tycker (från vänster) Ingrid Astbo, Jane Thrane-Blomquist, Jeanette Thelander och Annika Dacke.Bild: Anette Sjöstrand
Samlade till kafferep. Men den böljande, kreativa konversation som kan uppstå när kvinnor träffas är inte att förväxla med sladder, tycker (från vänster) Ingrid Astbo, Jane Thrane-Blomquist, Jeanette Thelander och Annika Dacke.Bild: Anette SjöstrandFoto: 
Magmanätverkarna Annika Dacke, Ingrid Astbo, Jane Thrane-Blomquist och Jeanette Thelander. Bild: Anette Sjöstrand
Magmanätverkarna Annika Dacke, Ingrid Astbo, Jane Thrane-Blomquist och Jeanette Thelander. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
Serietecknaren och illustratören Jenny Holmlund är en av de Magma-medlemmar som lämnat bidrag till kackiel. TECKNING: JENNY HOLMSTRÖM
Serietecknaren och illustratören Jenny Holmlund är en av de Magma-medlemmar som lämnat bidrag till kackiel. TECKNING: JENNY HOLMSTRÖMFoto: 

26 kvinnor, både professionella och amatörer, medverkar med texter eller serier i antologin. Alla tillhör de skånska kvinnliga kulturnätverket Magma, startat i Malmö 2002 och idag 200 medlemmar starkt.

Bland dem finns bokförläggaren Jeanette Thelander med Rydsgårdsbaserade förlaget Ordsmedjan, som ger ut Kackel. I vilken vi bland annat hittar illustratören Jenny Holmlund, ex-trelleborgare som numera verkar i Malmö, Siv Steneskog Ek från Trelleborg, Ingrid Astbo från Ystad, Linda Bailey från Gärsnäs och Jane Thrane Blomquist, bosatt i Onslunda.

Annons

– Den röda tråden för texterna var att allt skulle vara självupplevt, berättar Jeanette.

– När människor får skriva om saker de faktiskt själva upplevt blir det på något sätt essensen av upplevelsen, och det kan bli rätt starkt, inflikar Annika Dacke. Det kan det. Men de ganska tunga berättelser om ämnen som könsbyte, våldtäkt och döden balanseras av mer humoristiska texter och bilder om att försöka umgås civiliserat med sin exmake, åka Vasaloppet eller drabbas av förstoppning på Spanienresan. Vilket blir roligare än det låter.

– Det behövs lite "comic relief", säger Annika Dacke. Det var en teknik som redan Shakespeare använde. Och det gör inte samlingen tramsig, utan understryker snarare allvaret.

Annika och Jeanette är samlade för en kopp kaffe med Ingrid Astbo och Jane Thrane Blomqvist på kafé iYstad, och hälsar antingen igenkännande eller nyfiket på varann. Bara för att de ingår i samma nätverk innebär inte det att de känner varann – men de har en automatisk koppling som de kan använda när de har lust.

– Det är helt okej att bara ringa upp folk, höra vad de sysslar med och föreslå att man gör något ihop. Eller bara träffas och fikar, berättar Annika Dacke.

– Det är lite som när barn säger "hej vad heter du, ska vi leka?", ler Jeanette Thelander.

– Är man en igångsättare har man alla chanser att hitta någon att sätta igång saker med, tror Annika Dacke. Grundtanken med Magma var att kvinnor med ett kulturellt intresse behöver ett forum för att balansera de informella nätverk som män har på golfbanan, i bastun eller Rotary.

Kommer några män att läsa Kackel, då? Det rosa omslaget med pratsamma pratbubblor om allt från att tapetsera vardagsrummet till trafficking kanske inte är det mest lockande för en manlig publik.

– Klart män kan läsa boken, säger Annika, som tycker det är dags att kasta alla kvardröjande könsstereotyper över bord.

– Jag tror det blir lite som en dagbok som ligger framme, säger Jeanette Thelander konspiratoriskt.

Annons

– Vill man veta något om kvinnor, eller om människor i allmänhet egentligen, kan man liksom tjuvläsa utan att det egentligen blir tjuvläsning!

Den 15 december håller Kackel-kvinnorna gemensam boksläppsfest i Skurup. Men samarbetet slutar inte med antologin. Jane Thrane-Blomqvist och Jeanette Thelander har redan ett nytt bokprojekt på gång, denna gången en barnbok med illustrationer av Ingrid Astbo. Och Annika Dacke skissar på en bok om Skurup, också ihop med Jeanette. Visst blir det en del fniss och löst prat runt kaffekoppen. Eller faller jag in i manliga stereotyper nu?

– Så blir det när kvinnor träffas, tycker Ingrid Astbo. Det finns inte nödvändigtvis en röd tråd i samtalet, utan det kan flaxa lite hit och lite dit, som en fjäril.

– Min man brukar säga "javisst, men det var inte det vi pratade om!", tillägger hon med ett skratt.

Annika Dacke håller inte riktigt med:

– Det handlar inte om manligt och kvinnligt, utan om vilken sorts människa man är, säger hon. Jag umgås mycket med kulturmänniskor, och de går mycket på inspiration. Samtalet hamnar där det hamnar.

– Men det är ju inget negativt. Jag tycker det är kreativt, förtydligar Ingrid Astbo.

– De som nedvärderar den sortens samtal, säger Jane Thrane- Blomquist, det tror jag helt enkelt är de som inte hänger med.

Lars Thulin

0410-545 20

Annons

lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot. Mer information om nätverket Magma på www.magmagroup.net.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons