Annons
Nyheter

Kött och kyckling men var är fisken?

Nyheter • Publicerad 19 november 2008
Kött och kyckling men var är fisken?
Kött och kyckling men var är fisken?Foto: 

Min billiga matvecka rullar på. Dock inte riktigt som jag tänkte i slutet av förra veckan då jag var inne på enbart kyckling och fisk. Istället inledde jag i måndags med att köpa 400 gram blandfärs för runt 30 kronor och cirka ett kilo potatis för någon tia och en påse morötter också för runt en tia.

Av hälften av färsen gjorde jag helt vanliga köttbullar och av den andra hälften formade jag pannbiffar. All potatis blev till mos och ungefär en tredjedel av morötterna rårev jag. Det blev den första middagen.

Annons

Till saken hör att jag hade smör, olivolja, mjölk, ägg, lök, vitlök, soja, rårörda lingon och kryddor hemma – jag tror de basråvarorna kommer att räcka hela veckan.

I tisdags köpte jag enbart ett paket stekfläsk för 18 kronor. Av det överblivna potatismoset gjorde jag åtta stycken potatisplättar – i med ett ägg och lite mjöl och stek i smör så är den saken klar. De blev frasiga och fina, stek inte på för hög värme. Till det stekt fläsk och lingon och ännu fler rårivna morötter. Jag älskar rårivna morötter, gärna med aningen svartpeppar och några droppar citron.

I går kväll hade det varit gott med fisk eller kyckling men ännu fanns det pannbiffar i kylen som inte fick förfaras. Dessutom blev det fyra potatisplättar över (mäktig mat, särskilt med stekt fläsk). Alltså blev det pannbiff med stekt lök och kokta morötter och uppvärmda potatisplättar ( i folie i ugnen). Till det gjorde jag en enkel sås bestående av köttbuljongtärning, lite mjölk, kryddor och så redde jag den med maizena och färgade den, och saltade den, med kinesiskt svampsoja. Biffarna värmde jag försiktigt i såsen och så var den middagen färdig. Det tog inte många minuter.

Men nu måste det bli annat än kött, potatis och morötter. Annars får jag skörbjugg eller nåt. Jag tänker köpa en färsk kyckling och pensla den med olivolja och lite kryddor och köra den i ugnen. Där sköter den sig själv. I måndags köpte jag också ett färskt schweiziskt lantbröd till mina lunchmackor och nu, efter några dagar, är det perfekt att skiva och rosta i ugnen och som vanligt gnida in med en vitlöksklyfta, lite salt och hälla på olivolja.

Av kycklingen äter jag bara benen, alltså låren och det man kallar för klubborna, och vingarna. Tillsammans med några skivor vitlöksbröd och olja räcker det väl till en måltid. Resten av kycklingen blir pålägg till lunchmackorna och så en maffig curry med ris till fredagskvällen.

Men var är fisken? Vi måste äta fisk minst en gång i veckan. Till helgen blir det fisk.

Bon Appétit!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons