Annons
Nyheter

Lasse Sandberg har avlidit

Illustratören och barnboksförfattaren Lasse Sandberg avled i Karlstad natten till onsdagen efter att hastigt ha insjuknat. Han blev 84 år gammal.
Nyheter • Publicerad 12 november 2008
Lasse Sandberg har avlidit. Bild: Scanpix
Lasse Sandberg har avlidit. Bild: ScanpixFoto: 

Tillsammans med hustrun Inger Sandberg skapade han de älskade barnboksfigurerna Spöket Laban och Lilla Anna och Långa farbrorn.

Lasse Sandbergs figurer är kända bland såväl unga som gamla i många länder. I en karriär som spann över mer än 50 år stod han som författare eller illustratör till närmare 120 barnböcker, de allra flesta tillsammans med hustrun Inger. Han var också verksam som skämttecknare i många tidningar.

Annons

- Han var en väldigt humoristisk och ovanligt skickligt illustratör med en fantastisk känsla, en frisk fläkt att ha i närheten, säger sonen Niklas Sandberg, som numera driver det bolag som förvaltar föräldrarnas livsverk.

Lasse Sandberg föddes i Stockholm 1924 och utbildade sig på Beckmans illustrationslinje. Han gifte sig med Inger 1950, och paret bosatte sig i Värmland. Deras första gemensamma bok blev "Fåret Ullrik får medalj" år 1953. Tolv år senare, 1965, debuterade deras mest kända figurer i böckerna "Lilla Anna och trollerihatten" samt "Lilla Spöket Laban".

Kristin Hallberg, litteraturvetare som har forskat kring Inger och Lasse Sandberg, tycker att deras författarskap är att jämföra med Astrid Lindgrens och Lennart Hellsings i betydelse:

- Deras förmåga att förena fantasi med pedagogik är något alldeles unikt när de inför det på 60-talet med Lilla Anna. Den svenska småbarnsbilderboken är deras uppfinning, några få pekböcker fanns visserligen tidigare, men det är verkligen Inger och Lasse Sandberg som skapat genren.

Lasse Sandberg hade en enkel, särpräglad stil när han tecknade. Den uppskattades inte alltid, särskilt inte tidigt i karriären.

- Han var egentligen skämttecknaren Herr Sandberg som tog med sig skämttecknarkonsten till bilderboken och skapade en ny stil. Folk tyckte att Lilla Anna och de andra figurerna var fula, de såg inte ut som på riktigt. De var inte Elsa Beskow-barn utan streckfigurer. Han skapade den stil som vi nu är så vana vid, säger Kristin Hallberg.

Även sonen Niklas Sandberg framhåller den unika stilen.

- Han stod för den i alla väder, alltid rakryggad, även fast det för 50 år sedan kanske inte var så populärt, säger han.

Den sista boken från Lasse Sandbergs penna blev "Lilla Anna och lilla Långa Farbrorn", som gavs ut så sent som i september. Det sista han tecknade blev en samling litografier, som inte hunnit gå i tryck ännu.

TTSpektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons