Annons
Nyheter

Minns ni er egen tonårstid?

Nyheter • Publicerad 20 januari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det kommer två angelägna teaterpjäser till sydöstra Skåne i vår. Det är The Good Body på Ystads teater på fredag och Mitt liv som tjock i teaterhallen i Tomelilla tisdag 31 januari. De handlar båda i första hand om kvinnors relation till sina egna kroppar. Alltså hur kropparna ser ut i förhållande till gällande modenorm och ideal.

Det bökas och stökas en hel del om tonåringars modefixering och att de hela tiden blir "lurade" av modebranschen, media och varandra.

Annons

Jo, det är klart att det finns starka krafter som gärna vill tjäna pengar på ungdomars önskan att vara "rätt" och ibland – kanske rent av ofta – går det till överdrift.

Men någonstans känner jag för tonåringarna och deras hysteri. Det har stor betydelse hur man är klädd, det har stor betydelse att inte vara allt för avvikande, det har stor betydelse att vara den som ligger i absoluta framkanten på skolan eller i kompisgänget.

När man är tonåring lever man i en helt annan värld än vi andra. Deras värderingar är inte våra och deras ideal och moralbegrepp kan vi vuxna svårligen ta till oss.

Naturligtvis inser de flesta tonåringar att det är viktigt med kampen mot miljöförstöring, att vi måste bekämpa svält och svåra sjukdomar och att det är åt helsike med alla krig som rasar runt om i världen.

Men viktigast är ändå att bli sedd, att ha en god position i gängets hackordning och nå framgång i den lilla värld som är tonåringens.

Tonåringar utforskar och experimenterar i och med det sociala spelet. Det är livsviktigt att bli uppfattad på rätt sätt och att framstå i absolut bästa dager.

Jag har tjuvlyssnat till otaliga tonåringars telefonsamtal på tåg och bussar och de handlar nästan uteslutande om vad den eller den sagt, gjort eller råkat ut för. Missförstånden är ofta monumentala och jag satt en gång hela vägen mellan Ystad ocxh Malmö och hörde hur en tjej kämpade och stretade med att försöka få den andra samtalsparten att förstå att det hon sagt kvällen innan inte var sagt på allvar utan bara på skoj. I det läget finns inte konflikten mellan Israel och Palestina eller växthuseffekten.

Jag minns faktiskt när jag själv var tonåring – gör du?

Ha en riktigt god helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons