Annons
Nyheter

Myndighet utan ögon

Nyheter • Publicerad 9 juli 2007
Myndighet som saknar ögon
Myndighet som saknar ögonFoto: 

Ja, nu är det läge för att skämmas som svensk. Jag förstår att omvärlden ser på oss som lite korkade – eller åtminstone uppfattar en del av våra makthavare som korkskallar. Jag tänker förstås på Migrationsverkets ledning som kommit fram till att det inte råder ett hotfullt läger i Irak och att vi kan, utan vidare betänkligheter, skicka tillbaka flyktingar därifrån. Att de bråkar lite i Bagdad är väl inte så mycket att orda om, menar höjdarna inom Migrationsverket.

För att få stanna som flykting från Irak krävs nu att man kan dokumentera ett hot riktat direkt mot ens person och med en tydlig avsändare, det vill säga den som hotar. Problemet är att situationen i Irak inte ser ut som gänget på verket tycks tro. Det sällan en enskild person som hotar en särskilt utvald individ.

Annons

Det är istället en religiös/politisk gruppering som urskiljningslöst spränger människomassor i kvarter där det bor människor med en annan religiös och politisk syn och de i sin tur gör samma sak tillbaka. Dessutom är det för det mesta helt oskyldiga, vanliga människor som går åt i de dagliga attentaten. Och det är ej heller bara i Bagdad. I lördags sprängde en självmordsbombare sig själv, en hel lastbil med sprängämnen och 150 helt vanliga bybor som handlade på marknaden i Emerli. I mars dog 152 helt vanliga bybor i Tal Afar i norra Irak.

Svenska nyhetsprogram rapporterar inte varjer dag från Irak. Men det gör flera andra internationella tevebolag som jag följer regelbundet. Varje dag kommer det rappporter om sprängattentat, dödsskjutningar och sammandrabbningar och då blandar jag inte ens in USA:s trupper. Det är irakier som dödar irakier.

Har inte höjdarna på Migrationsverket tillgång till internationella tevemedia? Eller bryr man sig inte om att skapa sig en egen bild. Vem är det som berättar för dem att Irak är ett stabilt land som ingen vanlig människa har någon anledning att fly från? Vem saknar ögon att se med?

Nu tar jag ledigt resten av veckan och det ser ut att bli så där lagom hyfsat väder för att bara ligga lågt och läsa böcker och glo på filmer. Helt enkelt bara vila och ladda batterierna för resten av arbetssommaren.

Vi hörs om exakt en vecka.

Ha fortsatt god sommar!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons