Annons
Nyheter

Nu inleder vi fastan med att baka saffransbröd

Nyheter • Publicerad 27 november 2008
Nu inleder vi fastan med att baka saffransbröd
Nu inleder vi fastan med att baka saffransbrödFoto: 

Nu stundar advent. Jag slår upp ordet och finner att det kommer från latinets adventus Domini som lär betyda Guds ankomst. Advent betyder alltså ankomst och det tycker jag är väldigt fint. Det är julens ankomst som aviseras, vi får små smakbitar av julen under de närmaste helgerna.

Men jag läser också att adventstiden fordom var fastans tid – man skulle späka sin lekamen inför firandet av Jesus födelse. Riktigt varför man skulle svälta sig har jag inte fått kläm på men det var kanske för att man skulle bli mer meditativ och mer mottaglig för det kristna budskapet. Men man blir väl inte lugn och grubblande av att inte äta? Kanske efter några veckors fasta men då är man ju nästan död.

Annons

Nåja, jag tänker i alla fall inte fasta. På söndag blir det både glögg och pepparkakor och lite annat gott. Och så förstås det första, tända ljuset i adventsstaken. Och stjärnan i fönstret och lite annat julpyssel.

Jag har en massa tradition kring första advent med mig i livsbagaget. I alla konstellationer jag levt har vi alltid firat första advent. Inga märkvärdigheter, jag tycker att särskilt första advent, som är inledningen på julen, är en stilla helg, en dag att tala lågmält, att fundera och lyssna på god musik och försynt njuta av livet.

En tradition som jag funderar på att utöva i helgen är att baka saffransbröd. Jag säger inte lussebullar ty de äter man till Lucia men saffransbrödet passar mycket väl till första advent. Jag gör helt enkelt en vanlig vetedeg som jag kryddar med äkta saffran. Direkt från ugnen är det en ren fröjd tillsammans med kaffe. Glögg gillar jag egentligen inte men traditionen kräva denna dryck och jag har faktiskt en halv flaska kvar sedan förra julen, den går säkert att dricka. Glögg går inte ihop med saffransbröd men väl med pepparkakor med stark ost.

Under många år så var första advent för mig synonymt med den härliga doften av saffransbröd i ugnen.

Under en period var första advent dagen då man plockade fram julpyntet och gjorde en inventering – orkar den lille tomten ett år till, fungerar stjärnan och elljusstakarna? Dessutom band vi kransar att hänga på dörren och när det var riktigt kreativt pysslade vi också ihop egna julkort.

Den tiden är förbi men några saffransbröd ska det bli och lite glögg och pepparkakor med ost och kanske rent av julen första chokladkartong? Eller det är kanske att vanvörda fastan allt för mycket?

Hur vi än gör så vill jag önska er en riktigt fin första advent!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons