Annons
Nyheter

Öppna alla fördämningar – julen är redan här!

Nyheter • Publicerad 12 november 2008
Öppna alla fördämningar - julen är redan här!
Öppna alla fördämningar - julen är redan här!Foto: 

Julen står inte bara i dörren utan har redan klivit över tröskeln.

Förr i tiden var jag purist så till vida att jag inte ansåg att julen började förrän första advent. Då först kunde jag tänka mig att njuta av allt det goda som julen bär med sig. Nu har jag blivit äldre och ändrat mig – tiden är för knapp för att hålla allt för hårt på traditionerna.

Annons

Redan för någon vecka sedan upptäckte jag att en av mina vänner på tidningen hade vörtbrödsmackor med sig som lunch. Han såg min blick och erkände utan vidare att han och frun också druckit både julmust och glögg och ätit pepparkakor. "Säsongen är så kort, vi vill få ut så mycket som möjligt av det goda", sade han lite lätt urskuldande. Han missförstod min blick, den var inte kritisk den var "sulten", som vi säger i Skåne. Jag hade i flera dagar gått omkring i min affär och klämt på färskt vörtbröd och dragit in väldoften i näsan.

I vanliga fall brukar jag vänta med vörtbrödet till den riktiga julosten kommer, det ska vara en tvåkilos edamer från Holland – de mindre julostarna är ofta allt för torra. En salt och god julost i generösa skivor på en skiva färskt vörtbröd med riktigt smör är något av det godaste jag kan tänka mig, och till det dricker jag faktiskt mjölk. En oslagbar kombination.

för att njutningen ska bli maximal brukar jag alltså vänta med vörtbrödet till osten kommer i slutet av november men i år gick det inte. Anblicken av min arbetskamrats vörtbrödsmackor blev för mycket – jag köpte ett vörtbröd redan samma kväll. Och upptäckte att några skivor rökt korv på vörtbröd inte alls är så dumt.

Jag har också gett mig på pepparkakor med stark ost, en höjdare till glögg och rött vin men annars har jag hållit mig. Fast nu när jag sitter och skriver detta känner jag att alla fördämningar håller på att rämna. Frågan är om det inte blir julmust till kvällen.

Och till helgen blir det definitivt glögg och pepparkakor med stilton eller gorgonzola ty då ska vi genomföra den traditionella genomspelningen av ett antal nya sällskapsspel som vi ska recensera åt er kära läsare så ni vet vilka spel som är värda att köpa.

I år är vi väl förberedda, vi har redan studerat spelreglerna för de olika spelen för att undvika det sedvanliga kaoset när det ska redas ut vilka regler som egentligen gäller. Vi är ett gäng där alla bara vill vinna allt och hela tiden och då är det kul med sällskapsspel. Jag är alltid en vinnare i början av spelomgångarna, sällan efteråt. Men kul har vi och i år tar jag hem allt....

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons