Annons
Nyheter

Små grodorna är lustiga att se...

Nyheter • Publicerad 22 juni 2006
Små grodorna är lustiga att se...
Små grodorna är lustiga att se...Foto: 

Så var det dags för den största svenska helgen. Julen i all ära men den är ju egentligen inte särskilt svensk. Och den firar man överallt, den kommer man inte undan.

Så det är bara att rätta in sig i ledet, sköta uppgifterna att fixa blåklint och jordgubbar och stämma upp i den sång som fångar vår nationalkaraktär bäst; Små grodorna, små grodorna... Fast dansen avstår jag definitivt. Annars nekar jag mig intet.

Annons

Alla har förstås blandade minnen från midsommaraftnar. Har man levt ett tag har man ju fått sin beskärda del av sol och skugga. Jag satt och funderade på detta härom dagen och försökte komma på vilken midsommar som varit bäst och vilken som varit sämst. Alla tänkbara parametrar ska ingå.

En av de sämsta var utan vidare den midsommar då jag blott 10-20 år gammal firade tillsammans med vårt gäng från Kirseberg nere på campingen i Falsterbo. Där kom vi förstås omgående i delo med ett raggargäng från Trelleborg och det bar sig inte bättre än att jag fick en smäll så mina glasögon gick i tusen bitar. Dock klarade jag mig utan skador. Men hur kul är det att fira midsommar utan brillor, blind som en mullvad?

Ett annat bottennapp var en midsommarafton då jag jobbade på en av de svåraste avdelningarna på S.t Lars, i Lund, och en synnerligen storvuxen och farlig patient fick en ångestattack och löpte amok. Vi var bara två killar och en tjej i personalen och det dröjde evigheter innan förstärkning anlände från andra avdelningar.

Nej, över till de ljusa stunderna! Under många år firade vi midsommar i Camargue, i södra Frankrike, och det går ju utmärkt. Där finns det mesta; färkpotatis, jordgubbar, blommor, vispgrädde, köttbullar men dock inte sill på svenskt vis. Efter idogt letande hittade vi en plåtburk med en slags inlagd tysk sill. Den smakade vedervärdigt men vi hade sill på bordet i alla fall.

Våra franska grannar tyckte vi var väldigt exotiska och excentriska när vi försökte lära dem Små grodorna och att dricka snaps och sjunga till.

Men bäst är nog den vidunderliga midsommaren upp på Omberget invid Vätterns strand. Perfekt väder, perfekt vätternröding och råmande hjortar på natten och iskallt, uppfriskande bad i soluppgången då vi faktiskt sjöng psalmer....

Ha en underbar midsommar!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons