Annons
Nyheter

Timbuktu prisas av regionen

Den högaktuelle artisten Timbuktu får Region Skånes kulturpris för 2008. "Stor ära", säger huvudpersonen själv.
Nyheter • Publicerad 13 november 2008
Timbuktu. Bild: ScanpixFoto: 

Region Skånes kulturpris går i år till Jason Diakité. Mer känd under artistnamnet Timbuktu. Själv är pristagaren helnöjd.

- Det känns jättebra. Fantastiskt spännande. Och en stor ära.

Annons

Förra året fick Eva Rydberg priset, som förutom äran består av 100 000 kronor. Henne känner Timbuktu till. Annars är det inte så många i den nu ganska långa listan av pristagare han är bekant med. Jo, en till förstås. Peps.

- Det var en fin motivering, tycker jag, fortsätter Timbuktu i telefon. Det var något om att jag är musikaliskt nyfiken, samhällsengagerad och bygger broar mellan olika generationer. Och det är sådant jag hoppas på.

Är du inte överraskad över att regionen väljer någon som så tydligt tar ställning som du?

- Nej, det är väl bra. Däremot är jag lite överraskad över att de ger priset till en så ung person.

Hösten tilhör till stor del Timbuktu. Hans aktuella cd mottogs väl (fem kungar i Kristianstadsbladet!) och i kväll är det turnépremiär i gamla hemstaden Lund. På Mejeriet. Om några veckor intas Yllan i Kristianstad.

- Krischan är ju numera min andra hemstad, säger han, och syftar på att han sedan några år tillbaka har Vittskövle som adress.

Det här är ett skånskt pris, vad betyder Skåne för dig?

- Skåne är mitt hem. Som jag förknippar med min barndom och uppväxt. Här står jag trygg. Jag älskar Skåne, och kommer alltid att ha en fot här. Minst. Sedan är jag skitinspirerad av skånskan. Det skånska språket har egna ord och är en dialekt där man kan bre på hur tjockt som helst, eller låta hur tunn som helst, som i Lund, staden där jag kommer ifrån.

Pengarna, då. Har du tänkt ut något speciellt? Peps sa att han behövde byta golv när han fick priset.

- Jaså. Det var ju en bra grej. Jag kom nyligen hem från Kongo, där jag var för Musikhjälpen. Under vår resa besökte vi ett kvinnosjukhus. En del av prispengarna tänkte jag donera till det sjukhuset. Resten tror jag att jag skall satsa i ett musikprojekt jag annars inte hade gjort.

Sune Johannesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons