Annons
Nyheter

Underbara fotbollsfans

Nyheter • Publicerad 22 november 2006

En gång för 20 år sedan var jag på en fotbollsmatch i Karlskrona. Det var en match i någon av de lägre serierna och jag var där mest för att känna på atmosfären. När jag stod med en av "gubbarna" och tuggade på en kokt korv frågade jag om de aldrig hade något problem med huliganer på matcherna. Han tittade sig omkring och svarade: "Nä, inte idag. Bosse är inte här."

I tisdags kväll vann det skotska laget Celtic sin match hemma mot Manchester United med ett-noll. För några veckor sedan förlorade Celtic mot det portugisiska laget Benfica på Benficas hemmaplan i Lissabon. Då var jag där.

Annons

Inte på matchen men väl på stan. Och det var också en fem-sexhundra skottar från Celtics fanclub. Celtic har sin hemmaplan i Glasgow, en av Europas tuffaste arbetarstäder där det är väldigt lätt att få på käften. Namnet Celtic har förstås att göra med celter, eller kelter, som vi skriver det på svenska, och de skotska kelterna härstammar från Irland. Celtic är således ett irländskt-skotskt lag och deras färger är grönt och vitt.

Med en sådan bakgrund skulle man kunna tänka sig att Celtics supportrar är livsfarliga, riktigt råa fotbollshuliganer. Så är det inte alls.

I Lissabon belägrade de det stora torget Rossio och tog över anrika Café Nicolas uteservering. De satte upp sina banderoller och drog igång ett rejält party.

Jag brukar undvika fotbollsfans, det är hälsosammast så men jag har träffat Celticfans förr (i Skottland) och vi bestämde oss för att nyfiket slå oss ner mitt i hopen för att dricka lite vin.

Först glodde de lite på oss och vårt vin. Då vände jag mig till en jättelik skotte i kilt, som satt bredvid oss, och sade de förlösande orden: "Vi är svenskar. Vi kommer från Skåne..." Han sken genast upp och skrek: "Henke Larsson!" Det spred sig som en löpeld och alla ville prata med oss, bjuda på öl och vi blev behandlade med stor respekt och uppskattning.

Jag visste att Henke Larsson, som spelade i Celitc i många år, är närmast helgonförklarad i Glagow men inte att det var så här stort. Celticfansens ordspråk är "You never walk alone". (Du är aldrig ensam) och vi kände verkligen gemenskapen.

Celtic förlorade matchen men dagen efter var de lika glada för det. Inte ett bråk, inte ett ont ord och en riktigt trevlig fotbollsfest. Celtic och FC Barcelona är mina lag.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons